Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Treće mesto na međunarodnom takmičenju iz eksperimentalne fizike za aleksinačkog gimnazijalca

rss

24.12.2014. Radio Aleksinac, Aleksinac.Net

Proteklog vikenda u Makedoniji, tačnije u Đevđeliji, po prvi put je održano Međunarodno takmičenje iz eksperimentalne fizike.
Takmičenje koje nosi naziv „Dan kapacitivnosti“ organizovali su Udruženje fizičara Strumice i Udruženje fizičara Sofije.

Treće mesto na međunarodnom takmičenju iz eksperimentalne fizike za aleksinačkog gimnazijalca

Među učesnicima je bio i učenik trećeg razreda Aleksinačke gimnazije Veljko Đorđević, koji je u konkurenciji svojih vršnjaka iz Srbije, Bugarske i Makedonije osvojio treće mesto.

Veljko, za radio Aleksinac, kaže da prirodne nauke, pored fizike tu su i matematika i informatika, voli od samog početka svog školovanja, pa mu je bilo drago kada je dobio priliku da proveri svoje znanje iz ove egzaktne nauke i pokaže u kojoj meri se naš školski sistem može iskoristi u konkretnim situacijama.

- Ja već dugi niz godina pokazujem interesovanje za predmete kao što su fizika, matematika, informatika, tako da mi svako novo iskustvo puno znači. Čini mi se da smo po znanju na dosta višem nivou, pogotovu posle ovih naših priprema. Ne mogu da govorim o opštem školovanju, već samo o ovim takmičenjima, ali mogu da kažem da smo dosta ozbiljnije pristupili izazovu.

Iako su, kaže, pripreme bile kratke, svakom problemu se pristupalo ozbiljno i temeljno, pa ni rezultati nisu izostali. Posebno mu je drago što je zadati problem, baš kako se i očekivalo od onih najboljih i najtalentnovanijih na takmičenju, rešio težim, teorijskim putem.

- Imali smo vrlo kratke pripreme sa profesorima, ali su one bile efikasne, i bez obzira na to što su organizatori od takmičara zahtevali mnogo manje znanja iz te oblasti, mi smo rešavali dosta složenije probleme, koji su uticali na razvoj naše misli i kasnije rešavanje nekih drugih problema. Ono što mi se inače dopada kod ovog takmičenja je to što dopušta učeniku mogućnost da jedan isti zadatak reši na različite načine. Iako je to eksperimentalno takmičenje, ja sam uspeo da opravdam očekivanja organizatora, a to je bilo da učenici trećeg i četvrtog razreda zadati problem ne reše eksperimentalno, korišćenjem unimera i povezivanjem odgovarajućih fizičkih veličina, nego na jedan teorijski i potpuno logičan način. Najzaslužniji za ovaj moj uspeh su profesor Bratislav Simić, inače moj razredni, i profesor Slavoljub Radulović.

Ovog talentovanog i nadasve vrednog gimnazijalca odmah nakon svođenja polugodišnjih ocena i novogodišnjih praznika očekuju pripreme za Treći simpozijum fizičara, na kome brani prošlogodišnje prvo mesto među srednjoškolcima. To mu je, dodaje, vrlo važno, jer učenici svoje radove izlažu pred eminentnim stručnjacima i profesorima fakulteta.

- Moje sledeće angažovanje biće na Trećem simpozijumu iz fizike, koji se održava u Aleksincu. Prošle godine sam takođe učestvovao i osvojio sam prvu nagradu, tako da već sada znam šta može da me očekuje i nadam se da ću i ove godine ostvariti uspeh. Obično tu bude jaka konkurencija, a od učesnika se očekuje izučavanje odgovarajuće fizičke veličine koju izlažemo pred velikim brojem stručnjaka, profesora, doktora nauka, magistara, pa to treba dobro spremiti. Prošle godine je, pored učenika iz Srbije, bila jaka konkurencija i iz Makedonije i Bugarske, a imali smo i goste iz Hrvatske i Bosne.

Šta će mu biti buduće zanimanje još uvek nije odlučio, mada će ono najverovatnije biti najuže povezano sa prirodnim naukama. Dok za to ne dođe vreme, Veljko je posvećen svojim svakodnevnim obavezama u školi, druženju sa prijateljima, koji ga, ponosno ističe, uvek podržavaju u svemu što radi, baš kao i on njih.

 

Komentara: 0


# fizika Radio Aleksinac Veljko Đorđević Bratislav Simić Slavoljub Radulović Makedonija
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}