Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saša Ristić, kolekcionar iz Rutevca - čuvar istorije

rss

07.01.2018. Južne Vesti

Još od ranog detinjstva, Saša Ristić, iz sela Rutevac, se bavi kolekcionarstvom, a praistorijsko blago drevnog naselja Preasidium Pompei, antiku, militariju, stari novac i još mnogo toga čuva u svojoj kući koja je nalik muzeju.

Saša Ristić, kolekcionar iz Rutevca - čuvar istorije

Saša navodi da je još sa deset godina prvi put zavirio u babin orman i tamo pronašao staru paru, a od tada ima neskrivenu želju da stare predmete zaštiti od zaborava i sačuva za generacije koje dolaze.

U njegovoj kući nalazi se top iz oslobodilačkih ratova, rampa iz doba Cara Konstantina, činija stara preko 6 hiljada godina, ali i portreti Slobodana Miloševića sa Gazimestana i jedna bakarna ploča sa samita nesvrstanih koju je pronašao na otpadu.

Ja nemam dece, pa ću verovatno deo svoje kolekcije, kada za to dođe vreme ostaviti u legat muzeju, a od nečega obezbediti uslove za starost. Danas je, između ostalog, starina način za zaradu - navodi Saša i napominje da je njegov motiv ipak onaj da stare predmete spasi od propadanja.

Nedaleko od njegove kuće, nalazi se i škola, ali kako kaže, nastavnici nemaju interesovanja da decu na konkretnim primerima uče istoriji. Naiđe, tu i tamo, po neka radoznala dečija duša, a on se potrudi da kaže kakvo blago krije aleksinački kraj.

Zbog čega se odlučio da skuplja samo starine sa prostora na kom je rođen, pogledajte u video prilogu.

N. Marković, Južne Vesti uz podršku Opštine Aleksinac.

video...

Komentara: 1


# istorija Rutevac Južne vesti Saša Ristić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-1)

    Nemanja Petrovic 17.02.2018.
    Moze li neka informacija kako se moze kontaktirati ovaj gospodin .


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima