Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radmila iz Tešice kaže da je prodala dve ćerke, novcem zidala kuću

rss

11.07.2019. Prva, Blic

Iako je 21. vek, a ovo zakonski kažnjiva praksa, ugovoreni brakovi u Srbiji i dalje postoje. Radmila je tako praktično prodala dve ćerke i unuku i od toga, kako kaže, zaradila stotine hiljada evra.

Radmila iz Tešice kaže da je prodala dve ćerke, novcem zidala kuću

Pre dva dana, na TV Prva, emitovana je emisija "Eksploziv" u kojoj je Radmili Mikulović iz sela Tešica kod Aleksinca samoinicijativno pred kamerama otvoreno tvrdila da je prodala svoje dve ćerke i unuku.

U svom postupku ne vidi problem, iako joj prema zakonu za trgovinu ljudima preti 15 godina zatvora. Ona tvrdi da je sve običajna tradicija Roma i da ne postoji nikakva zla namera.

Radmila, inače nezaposlena, insistira na tome da je ugovoreni brak tradicija Roma i da je nemoguće da se to zakonski zabrani, a evo šta sve kaže u emisiji koju možete pogledati ovde.

- Kada se u porodici rodi žensko dete, mi odmah kažemo da smo bogati. Mlađu ćerku sam prodala za 99.000 nemačkih maraka, a stariju samo za 10.000. Za unuku sam uzela 20.000 evra, a za sav taj novac sam sazidala kuće - kaže Radmila, koja ne krije da ima još dve unuke za prodaju, koje namerava da „da za 20.000-50.000 evra“, a i jedna i druga imaju tek nešto više od 11 godina. Njen suprug takođe u ovoj praksi ne vidi ništa čudno.

Pred kamerama ove emisije pojavila se i Radmilina unuka koja kaže da je detinjstvo sa Radmilom traumatično.

- Imala sam noćne more! Odmalena znam da na vratima mogu da se pojave ljudi koji će pitati da li ima devojčica za prodaju. Onda sam sanjala kako se krijem po ormarima - kaže Andrijana.

Njeni otac i majka, Radmilin sin Slaviša i snaja Marina, na njenu sreću, tradiciju koja je babi normalna, gledaju kao na necivilizacijski užas. Oni preko emisije apeluju na državne organe da zaustave ove ugovorene brakove.

- Brak ugovaraju kao kad prodaju stoku. Sa mladoženjine strane kažu jednu cenu, a sa mladine traže višu. Kad se konačno pogode, onda se daje kapara. Međutim, kada negativno komentarišem prodaju ćerki, moji mi kažu da sam seljak i glupak - objašnjava Slaviša u emisiji.

Snaja Marina objašnjava da se devojčice, koje se udaju na ovaj način uglavnom ne bune, jer su im roditelji objasnili da je to sasvim normalno, a sa druge strane ih drže zatvorene i izlovane u kući, bez uticaja drugih.

Kaže da se takvi brakovi veoma brzo raspadaju i da je vreme da se ovom običaju stane na put.

Ipak, njena svekrva Radmila ne misli tako. Da može, ona bi opet prodala ćerke, jer i ona se tako udala.

- Mene je majka dala za njega, ja sam imala 10 a on 12 godina. Uzeli smo se i živimo u braku 50 godina. On mi je prvi muž, a majkin pastorak. Ona mi je rekla "što ja tebe da dajem u drugu kuću, kad možeš za njega?".

- Kome treba da se sin ženi, on dođe i pita imamo li devojku. Ako vidimo da je dobar čovek, damo, a ako se deca ne vole, ne damo - tvrdi Radmila. Po pravilu, radi se o devojčicama koje još uvek nisu ušle u pubertet.

Kome Radmila "prodaje" svoju decu? Kako kaže, mušterije su uglavnom Rumuni i Albanci gastarbajteri, koji onda devojke vode najčešće u Nemačku, Bugarsku ili Francusku.

Ipak, kaže da ako se deca ne vole, venčanje propada.

- Da sam morao da se oženim na taj način, nikada se ne bih oženio, kaže Radmilin sin Slaviša, koji sa suprugom svoje ćerke vaspita daleko od tradicije.

Komentara: 0


# Tešica Romi TV Prva Radmila Mikulović trgovina ljudima
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima