Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pokušaj popisa žrtava Prvog svetskog rata

rss

06.06.2014. Radio Aleksinac

Prvog dana obeležavanja Dana opštine Aleksinac u Domu omladine održana je promocija knjige "Aleksinac i okolina u Velikom ratu" autora Svetlane Đurđević i Zorana Stevanovića, a u izdanju Zavičajnog muzeja Aleksinac.

Pokušaj popisa žrtava Prvog svetskog rata

Kako ističe jedan od autora, istoričar Zoran Stevanović, poseban akcenat u knjizi dat je pokušaju popisa svih žrtava Prvog svetskog rata iz Aleksinačkog i Moravskog sreza, čiji broj još uvek do kraja nije utvrđen. Zna se da je Srbija u oba svetska rata pretrpela ogromne gubitke u ljudstvu, ali smo mi možda i jedina zemlja na svetu koja te žrtve nikada nije popisala, pa im se zato ni ne zna tačan broj, objašnjava ovaj stručnjak.

- Aleksinački i Moravski srez su, po zvaničnom popisu iz 1910. godine, u 74 naselja imali 56.420 stanovnika. Deset godina kasnije, 31. januara 1921. godine, ta brojka je bila znatno manja, za više od 4000 stanovnika. Bilo ih je tada tek nešto više od 52.000. Naravno, smanjenje stanovništva je pre svega bilo posledica stradanja u Velikom ratu.

Brojke su još poraznije, dodaje profesor Stevanović, kada se ima u vidu činjenica da su stradali uglavnom muškarci, preko 95 procenata, i to oni radno sposobni, koji su bili i nosioci društvenog razvoja u čitavoj zemlji.

Komentara: 0


# Svetlana Đurđević Zoran Stevanović veliki rat
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima