Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Optužbe na račun bivšeg direktora Visoke škole za vaspitače u Aleksincu

rss

15.01.2019. Večernje novosti

Optužbe na račun bivšeg direktora visoke škole za vaspitače u Aleksincu.
Dr Kuka: Obradović ne poriče da je nadzirao kolege sa kućnog računara

Foto: arhiva

POJEDINI zaposleni Visoke škole za vaspitače u Aleksincu tvrde da njih, kao i studente, bivši direktor, a sada predavač Stojan Obradović od kuće nadzire dok su na predavanjima, u hodnicima, pa čak i kada idu u toalet! O ovome je, kažu, proteklih godina više puta obaveštavano Ministarstvo prosvete, informisan je i direktor škole dr Milutin Đuričković, ali do danas, kako ističu, niti je pokrenut postupak za neovlašćeno i protivzakonito špijuniranje, niti je bivši direktor zbog toga kažnjen.

Miroslav Kuka

Prema rečima dr Miroslava Kuke, predavača u ovoj školi, Obradović, koji je na čelu škole bio od 2011. do 2017. godine, nikada nije negirao da ima pristup školskom video-nadzoru sa kućnog računara. Kada su ga, na sednici nastavnog veća, kolege upozorile da krši zakon i privatnost zaposlenih, čak je obrazlagao da to radi zbog poštovanja radne discipline. Komentarisao je tada da on tako može, recimo, da proveri da li je portir na poslu tako što će mu reći telefonom da izađe u hodnik i stane pred kameru, kako bi ga video od kuće. O ovoj "argumentaciji" postoje čak audio-zapisi, u koje su "Novosti" imale uvid.

- Više puta, od 2010. godine, pisao sam Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji i direktno ministru, ali ništa nije preduzeto - kaže za "Novosti" dr Kuka. - Poslednji dopis predao sam na pisarnici 26. 12. 2018. godine. Postoje dokazi, audio-snimci, a Obradović ne negira da je nadzirao od kuće zaposlene i studente. Krajnje je vreme da se toj bahatosti stane na put. Posebno je neprimereno to što je jedna od kamera tačno ispred ženskog toaleta, pa Obradović može da gleda dame kada odlaze u tu prostoriju. Direktor bi morao da ispita da li Obradović čak i sada, kada nije direktor, ima pristup kamerama.

Od sadašnjeg direktora škole Đuričkovića Kuka je tražio da se obrati nadležnoj policijskog stanici, kako bi Obradoviću ukinuli pristup video-nadzoru sa kućnog računara, a kaže, od direktora je dobio odgovor da mora da se konsultuje sa advokatom. Naš sagovornik tvrdi da je jednoj od zaposlenih, pomoćnoj radnici, uručujući upozorenje pred otkaz, rekao da je "stalno od kuće posmatra i da je uhvatio kako izlazi pet minuta ranije sa posla".

Direktor Đuričković za "Novosti" potvrđuje da u školi postoji video-nadzor, ali kaže da nema nikakvu informaciju o tome da njegov prethodnik može od kuće da nadgleda kolege i studente i šta se dešava u ovoj obrazovnoj ustanovi.

- Kamere su uvedene nakon pljačke škole pre nekoliko godina. To je urađeno zbog bezbednosti i nije reč o bilo kakvom voajerizmu. Imali smo, takođe, slučaj kada smo jednu bivšu zaposlenu uhvatili u krađi i zbog toga je dobila otkaz - kaže Đuričković. - Nemam informacije o tome da kolega Obradović nadzire kolege od kuće, niti da je to ranije radio, a nemam ni tehničku mogućnost da to proverim.

Direktor kaže da su za poslednjih godinu, od kada je na toj funkciji, različite inspekcije dolazile pet puta i nisu pronašle nikakve značajne nepravilnosti u radu.

MINISTARSTVO NEOBAVEŠTENO

IAKO je Miroslav Kuka nekoliko puta predao dopise u pisarnici Ministarstva prosvete, u ovom ministarstvu za "Novosti" kažu da nemaju informaciju o ovoj ili sličnim prijavama. Objašnjavaju da bi ovakvi prekršaji bili u domenu rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Ukoliko je počinjeno neko krivično delo, to je slučaj za MUP. Inspekcija Ministarstva prosvete postupa u skladu sa zakonima koji regulišu oblast obrazovanja - odgovaraju iz Ministarstva prosvete.

Izvor: Večernje novosti

Komentara: 2


# škole Ministarstvo prosvete Večernje novosti Visoka škola za vaspitače Stojan Obradović Milutin Đurićković Miroslav Kuka
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+8) (-13)

    Daca 16.01.2019.
    Neistina i laz!Jednog postenog coveka zele da nagrde! Prof Obradovic je pesnik i fizicar. Porodican covek . Svakome je pomogao. Prof Kuka je ljubomoran na prof Obradovica i godinama maltertira njega i njegovu porodicu sa neistinama! Sram da bude urednika i novinarku Vecernjih Novosti sto su ovaj skandal dozvolili! Treba svi mladi i posteni ljudi da odu iz ove zemlje! Umesto da se ponosi casnim i vrednim ljudima, jedna citana novina dozvoljava sebi da opljuje po njima na pravdi Boga. Nisu se setili da objave neku njegovu pesmu. Profesor ima 4 knjige pesama i jednu iz fizike za poslediplomsko obrazovanje! Nagradjivani je pesnik jos u Titovoj Jugoslaviji! Umesto pesme objavili su neistine i lazi, da naskode njemu i njegovoj porodici!!! Sramota!!! Neka se raspitaju malo o nagradama koje profesor ima, o njegovim knjigama i procitaju neku pesmu...raspitaju se malo o njegovoj porodici...Da vide kakve ljude zele da oteraju svojim gnusnim lazima!

  • (+15) (-2)

    Milena Niš 16.01.2019.
    Napokon da je posle svih ovih godina ponašanje Obradović Stojana raskrinkano. Sve vreme studiranja imali smo čudan osećaj znajući da nas od svoje kuće posmatra, prati i ko zna šta sve radi. Sramota za sve institucije u školstvu koje ovakva ponašanja moraju osuditi a ćute i zataškavaju i ako verovatno odavno sve znajući.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima