Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obnovljeno porodilište u Aleksincu: Devojčice vode 2:1

rss

03.08.2018.

U nedavno obnovljenom aleksinačkom porodilištu, u zgradi Opšte bolnice, počele da se rađaju prve bebe.

Dragana Trifunović: Posle porođaja svi toliko brinu o meni

Nasmejane babice, uparene nežnoroze spavaćice za mame i benkice za bebe, ukusno opremljene sobe i ukrašeni zidovi. Nije reklama sa TV ekrana, već slika i prilika Porodilišta u Aleksincu. Posle svečanog otvaranja početkom meseca, u obnovljenom Porodilištu rađaju se i prve bebe, devojčice vode 2:1, a lekari i babice priželjkuju da ih bude što više, kao što glasi slogan Fondacije bivše prve dame Dragice Nikolić koja je obezbedila sredstva da se ovih 330 kvadrata u zgradi Opšte bolnice renoviraju.

- Kao da sam u hotelu - priča nam mlada mama Dragana Trifunović iz aleksinačkog sela Bobovišta (20), koja je pre tri dana na svet donela devojčicu, dugu 49 centimetra i tešku 2.200 grama. Već se znalo da nosi Danicu, ali je porođaj krenuo karlično, pa je Dragana morala da se porodi "carskim rezom". - Zaista nisam očekivala da će mi ovako proteći prvi majčinski dani. Toliko svi brinu o meni da sam dirnuta. Ne mogu vam opisati te emocije, preplašeni ste, brinete hoće li se beba roditi živa i zdrava, onda operacija i buđenje, a sve je kao san. Čisto, mirisno, moja lepa beba pored mene.

Nekada se u ovom porodilištu, po rečima odgovorne sestre Nataše Kostić i glavne sestre Slađane Jović, dnevno rađalo po 20 beba, a sada jedva 300 godišnje. Već desetak godina sve je manje pelena u opštinama Aleksinac, Ražanj i Sokobanja, ali, nema predaje.

- Obnova porodilišta je simbol da žene iz ovih opština nisu zaboravljene i da nam je stalo da im olakšamo materinstvo. Ne mogu se svi rađati u Nišu ili Beogradu - kaže direktor Opšte bolnice Goran Vidić, koji je prethodnih 10 meseci imao pune ruke posla oko renoviranja Porodilišta.

- Svi moji saradnici su se potrudili da što pre počne novi život Porodilišta. Od otvaranja 1976. godine bilo je samo nekih sitnih popravki, nikada ovako ozbiljno i temeljno. Nismo samo zidove okrečili nego je čitav prostor dobio novi duh, duh optimizma koji nam je svima potreban.

Babice kraj novog inkubatora

Pored manjka beba, Vidića brine i starosna struktura ginekologa i pedijatara. Trenutno imaju šest ginekologa i jednog specijalizanta, ali dogodine dvoje idu u penziju, a nezaposlenih akušera "nema ni za lek".

- Porodilište je potreba za ovaj narod jer Aleksinac ima 72 naseljena mesta i nije uvek jednostavno dopremiti porodilju do Aleksinca ili Niša. Tokom 10 meseci imali smo 11 hitnih porođaja, bebe su bile nestrpljive i nisu htele da čekaju da stignu do Niša - šali se Vidić.

Novac za renoviranje obezbedila je Fondacija Dragice Nikolić, koja je uz pomoć prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine i Indije čitav prostor građevinski renovirala, ali i opremila najsavremenijim uređajima i opremom. Uloženo je 54,4 miliona dinara u obnovu trećeg sprata bolnice gde se nalazi Porodilište. Osoblje hvali bivšu prvu damu koja je svakodnevno pratila kako teku radovi i najmanje jednom mesečno obilazila gradilište.

D. Alihodžić, Večernje novosti

Komentara: 0


# opština porodilište Ražanj Večernje novosti Opšta bolnica Goran Vidić prvi maj Nataša Kostić Dragica Nikolić Dragana Trifunović Slađana Jović
@dragicanikolich @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima