Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Novi direktor, stari problemi

rss

24.02.2015. Radio Aleksinac

Novi direktor aleksinačkog Doma zdravlja doktor Rodoljub Živadinović, koji je od nedavno na toj funkciji, već na početku svog mandata susreo se sa brojnim operativnim problemima.

Novi direktor, stari problemi

Kako u izjavi za Radio Aleksinac potvrđuje, radi se uglavnom o nedostatku lekova i drugog sanitetskog materijala, ali takve nevolje su realna slika stanja zdravstva poslednjih godina u gotovo svim gradovima u Srbiji.

Doktor Živadinović ističe da je u toku pravljenje strategije o adekvatnijoj nabavci i trošenju lekova, koja bi se primenjivala i ubuduće i dodaje da lekova i ostalog materijala za hitne slučajeve uvek mora biti.

- Pravimo operativni plan da se konačno nađe način i da obezbedimo dovoljnu količinu lekova za celu godinu, da to krene već od kraja ove godine i da se nastavi i naredne. To je veoma komplikovano jer treba uskladiti sve zakonske procedure da bi se sve ispoštovalo, ali naravno nije sve do nas, najmanje je do nas, a najviše nam je potrebno razumevanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji se drži zakonskih normi i principa, od kojih teško odstupa i teško razume naše probleme.

Novi direktor Doma zdravlja navodi da su u ovoj ustanovi suočeni i sa nedostatkom osoblja, kako medicinskog tako i nemedicinskog, ali objašnjava da aktuelna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru njemu kao rukovodiocu vezuje ruke u ovom trenutku.

- Mi imamo i veliki nedostatak radnika. Država, to jest Ministarstvo zdravlja svake godine šalje kadrovski plan. To je spisak radnika koje mi treba da imamo i to je ono što država priznaje. Međutim, kada dođe do zapošljavanja, država to zapošljavanje ne priznaje jer znate da je sada napravljen zastoj u zapošljavanju zbog štednje. Na današnji dan Dom zdravlja Aleksinac ima 22 radnika manje nego što je zakonski priznato od strane države kroz taj kadrovski plan. Nedostaje nam pet lekara, 10 medicinskih sestara i sedam nemedicinskih radnika, pa pokušavamo u saradnji sa svim nadležnim institucijama da se izborimo i primimo bar 9 radnika da bismo mogli da organizujemo službe.

Živadinović je za Radio Aleksinac istakao da se za sada ne planira zatvaranje nijedne ambulante u mesnim zajednicama, a građane je zamolio za strpljenje i razumevanje jer su problemi u zdravstvu veliki i nagomilani, pa je i za njihovo rešavanje potrebno vreme.

 

video...

Komentara: 3


# Dom zdravlja Rodoljub Živadinović Radio Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+17) (-1)

  Boban 25.02.2015.
  Pored operativnih planova predlazem da se uvede zabrana upotrebe odredjenih reci i izraza u Domu Zdravlja Aleksinac. Za pocetak, zabranjuje se upotreba recenice "vozimo jos jednu turu na dijalizu".

 • (+11) (-4)

  sofer 25.02.2015.
  kakvo vreme nailazi bicete vi srecni ako se uopste bude vozila makar i jedna "tura" dijalize.

 • (+5) (-2)

  Branko 26.02.2015.
  Smanjite iznos primanja mita pa ce doktori i medicinsko osoblje da vam se javi na konkurs.Diplomirani doktori vam idu i zapošljavaju se u drugim opštinama .


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}