Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dve devojčice su od gledanja crtaća na računaru došle do šampioniki informatike

rss

23.06.2017. Blic

Anica Stanković i Tea Milovanović, učenice petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca, najbolje su informatičarke među osnovcima u Srbiji.

Nastavnik Milan sa Anicom i Teom

Anica je osvojila prvo mesto, a Tea drugo na nedavno održanoj informatičkoj olimpijadi osnovaca. Iako žive u malom Žitkovcu, koji ima nešto više od 2.500 stanovnika, devojčice su nadmašile đake iz mnogo većih gradova.

Anica Stanković kaže da računar koristi od treće godine, da je prvo gledala crtaće, kao što to čine deca, a da je već sa polaskom u prvi razred dobila i svoj računar, koji je delila sa bratom.

- Najčešće slušam muziku i gledam video klipove, a ponekad igram i igrice. Informatika je širok pojam, ima puno zanimljivih i interesantnih stvari, od nastanka računara, raznih programa, do hardvera. Zadaci na takmičenju nisu bili teški jer sam se sa nastavnikom od početka školske godine spremala na dodatnoj nastavi. Uspeh na ovom takmičenju za mene znači nagradu za znanje koje sam trudom i voljom stekla. U budućnosti sebe vidim kao odličnog đaka i studenta. Znanje iz informatike ću nadograđivati, a ko zna, možda ću se jednog dana time i baviti - priča Anica.

Tea Milovanović kaže da je i ona počela sa crtanim filmovima i igricama i da se od tada interesuje za računare.

- Posećujem društvene mreže, igram igrice, ali računar koristim i za učenje. Ponosna sam na ovaj uspeh jer je informatika budućnost svih, a ovaj moj uspeh ujedno je i veliki podsticaj za dalje učenje i napredovanje. Zadaci na takmičenju nisu bili teški jer sam odlično savladala gradivo. Po nekoliko sati dnevno provodim za računarom. Nadograđivaću znanje iz informatike, jer sebe vidim kao uspešnu i poslovnu ženu - kaže Tea.

Nastavnik Milan Dinić kaže da je ponosan na svoje učenice i na njihove rezultate.

- Radim zajedno sa njima, i ono što mogu da zaključim je da su potencijal, sada je na njima da to znanje unapređuju. Ukoliko se odluče da nastave u tom smeru, siguran sam da će biti uspeha - priča Dinić, koji je i autor Zbirke zadataka i testova iz informatike i računarstva, koja će se od septembra naći u osnovnim školama.

Ples i folklor u slobodno vreme

Anica i Tea kažu da nastavnik Milan Dinić sa njima puno radi i da su zahvalne za sav trud koji ulaže. Kažu da su srećne u svom malom mestu i da im ništa ne nedostaje za srećno detinjstvo. Slobodno vreme koriste tako što Tea ide u plesnu školu, a Anica igra folklor.

Ivana Anđelković, Blic

Komentara: 0


# Žitkovac društvene mreže Vuk Karadžić OŠ Milan Dinić Tea Milovanović Anica Stanković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima