Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jedna od retkih manifestacija u aleksinačkom Pomotravlju: Kulturno stvaralaštvo na selu

rss

04.05.2017. Tekst i foto: Tomislav BRZAKOVIĆ

Učestvuju 13 naselja u kojima postoje i rade KUD-a, lane ih je bilo 10. Najbolje tačke učesnika, biće izvedene na Manifestaciji „Na Moravi vodenica stara“ u Aleksincu, jula meseca.

Jedna od retkih manifestacija u aleksinačkom Pomotravlju: Kulturno stvaralaštvo na selu

Manifestaciju „Kulturno stvaralaštvo na selu“ u aleksinačkom Pomoravlju, već 14 godina, organizuje Centar za kulturu i umetnost SO Aleksinac, koja je i pokrovitelj.

Ima za cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine u Srbiji, kao i doprinos na afirmaciji sela u opštini. U prilog ovoj konstataciji, govori podatak da je ove godine uzelo učešća 13 naselja u kojima postoje KUD-a, lane ih je bilo 10.

- U međusobnim susretima, koji se održavaju svake subote ili nedelje počev od 9. aprila, publici koja dolazi u velikom broju, posebno mladim naraštajima, prikazuju našu baštinu. Koja se ogleda kroz folklor, narodne običaje, izvorne pesme, narodna kola na instrumentima (frula, gajde, harmonika, okarina) i druge – kaže Gordana Živanović, član žirija Centra za kulturu i umetnost, i dodaje:

- Naročito dolazi do izražaja domaća radinost. Sve ono što su njihove bake i prabake nekada, plele, heklale, vezle ili tkale. Za ovu vrstu domaće radinosti, na svim smotrama vlada veliko interesovanje. Tu su još i podsećanja na tradicionalnu srpsku kuhinju, u pripremanju davno zaboravljenih narodnih jela i specijaliteta - rekla je Živanovićeva.

Prva smotra „Kulturnog stvaralaštva na selu“, održana je na Aleksinačkom Rudniku 9. aprila, između domaćina i Kormana. Druga, 23. aprila u Draževcu, između domaćina i Mozgova i treća, u Tešici, jednom od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju, 30 aprila.

Smotru u Tešici,  sali Doma kulture, ispunjenu gotovo do poslednjeg mesta, otvorio je jednom divnom zdravicom Aleksandar Milenković iz Tešice. Zatim su se predstavili članovi KUD „Dejan Jovanović - Deša“, iz Tešice, jednog od najstarijih u ovom delu zemlje, bitišu više od šest decenija. Zatim KUD „Mladost“ iz Žitkovca i KUD “Prćilovica“ iz Prćilovice (osnovano pre godinu dana).

Pored spletova narodnih igara, iz Srbije, Šumadije, Leskovca, sa Stare planine, “Niška Banja“, “Vlaške igre“, bilo je i narodnih običaja „Izvođenje mlade“ i „Nadžnjeva se momče i devojče“ koja su KUD naizmenično izvodila i nagrađivana burnim aplauzom. Izvorne narodne pesme pevale su Aleksandra Vučić iz Tešice, Martina Špiček i Dragana Miljković - Prćilovica i Dijana Grujić - Žitkovca, kojima su oduševile publiku. Aplauze publike izmamio je i virtouznim izvođenjem na harmonici, Marko Marković, iz Žitkovca.

Pre početka nadmetanja publika, kojoj ni loše vreme nije smetalo da dođe u velikom broju, je mogla do mile volje da razgledaju izložbu domaće radinosti, koju su pripremile žene Udruženja „Super žene“ iz Tešice. Za to su bile zadužene Mira Bogdanović, predsednica, Slobodanka Pavković, Vesna Vukelić, Vesna Kostić i Biljana Janković. Iz Prćilovice su im se svojim radovima pridružile, Jelena Rakić, Selena Kostić, Lina Tasić i Tinka Miljković. Za pripremanje davno zaboravljenih jela, koje su gosti mogli na kraju programa da degustiraju, pobrnule su se domaćice iz Prćilovice, Žitkovca i Tešice.

Inače, manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“ nema takmičarski karakter. Najbolje tačke po oceni žirija u sastavu: Dragan Milošević, muzičar, Živica Vidanović, predsednica, Udruženja građana „Radinost“ iz Aleksinca i Gordana Živanović, stručni saradnik u Centru za kulturu, biće prikazane na revijalnoj Etno večeri, na „Moravi vodenica stara“, koja se svake godine održava Jula meseca u Aleksincu.

Na kraju svake smotre, Centar za kulturu predstavnicima KUD-a, dodeljuje zahvalnice za učešće na smotri „Kulturno stvaralaštvo na selu“ i očuvanju narodne baštine.

 

 


# Aleksinački Rudnik Žitkovac Prćilovica Tešica Draževac Centar za kulturu i umetnost Mozgovo udruženja građana Korman Gordana Živanović Niška Banja Živica Vidanović SO Aleksinac Super žena Tešica Dragan Milošević Mira Bogdanović Dejan Jovanović Deša KUD selo Aleksandar Milenković Aleksandra Vučić Martina Špiček Dragana Miljković Dijana Grujić Marko Marković Super žene Slobodanka Pavković Kulturno stvaralaštvo na selu
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima