Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

KUD “Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice obeležilo 71. godišnjicu osnivanja i rada

rss

09.11.2017. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Kulturno-umetničko društvo “Dejan Jovanović - Deša“, iz Tešice, u aleksinačkoj opštini, obeležilo 71. godišnjicu osnivanja i rada.

KUD “Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice obeležilo 71. godišnjicu osnivanja i rada

Tim povodom u Domu kulture, održan je Koncert narodnih igara i izvornih narodnih pesama. Pored domaćina KUD „Dejan Jovanović - Deša“ u programu su učestvovala i KUD “Anđeli“ iz Jelašnice, „Bukovik“ iz Mozgova i „Merak“ iz Vukašinovca. Kolektivima i pojedincima, uručene zahvalnice, za doprinos u očuvanju kulturne baštine na selu.

Kulturno umetničko društvo „Dejan Jovanović - Deša“, iz jednog od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju, u petak 3. novembra 2017, na prigodan način je obeležilo 71. godišnjicu osnivanja i rada. Tim povodom u sali Doma kulture, održan je Koncert narodnih igara i izvornih narodnih pesama. U dvočasovnom programu naizmenično su se smenjivala KUD-a. Spletovima igara iz raznih krajeva Srbije, publiku u sali dovodili su do dilirijuma. Svaki nastup članova KUD-a koji će dugo pamtiti, nagradili su burnim aplauzom.

Domaćini su se predstavili igrama iz Pomoravlja, sa Stare planine, šaljivim igrama iz Banata, Vlaškim igrama sa Homolja i na kraju igrama iz Vranja, (na slici), spustili su zavese na bini. „Merak“ iz Vukašinovca se prestavio igrama iz Bele Palanke i Dimitrovgrada i izvornom pesmom „Sjajna mesečina“, koju je otpevala Natalija Đorđević, (na slici). “Bukovik“ iz Mozgova koji ima i međunarodnu reputaciju, nastupio je igrama iz okoline Niša i Crne Trave (na slici), i „Anđeli“ iz Jelašnice, izveli su spletove igara iz Pčinje i Čobanske vlaške igre (na slici). Svaki splet svih učesnika, izveden je do perfekcije kao da su profesionalci a ne obični amateri.

U pauzi između prvog i drugog dela Koncerta, predsednica KUD “Dejan Jovanović - Deša“, Ljiljana Cvetković, uručila je kolektivima i pojedincima zahvalnice, za doprinos u očuvanju kulturne baštine na selu. Između ostalih su: SO Aleksinac, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, OŠ „Aca Sinadinović“ Loćika, Lovačko društvo „Jastrebac“, Mesna zajednica, Udruženje „Super žene“ i Stefan Janković (svi iz Tešice), kao i KUD „Bukovik“ i „Anđeli“.

OSNIVANjE KUD-a

Davne 1946. godine aprila meseca u jednom od najvećih naselja, onda i sada u aleksinačkom Pomoravlju, Tešici, osnovano je amatersko Kulturno umetničko društvo „Rade Blagojević“. Imali su pet sekcija: muzičku, dramsku, folklornu, recitatorsku i pevačku. U to vreme mladih je bilo ko „pleve“. Inače, pre Drugog svetskog rata u Tešici je postojalo Sokolsko društvo. I oni su imali pet sekcija u kojoj su prednjačili tamburaši. Nastavljajući tradiciju Sokolskog društva i KUD “Rade Blagojević“ je imao isti broj sekcija. Kasnije, KUD dobija ime „Dr Tihomir Đorđević“, po poznatom naučniku i etnologu u svetu, koji je bio učenik OŠ u Tešici. Početkom devedesetih godina prošlog veka, KUD-o se transformiše u „Dejan Jovanović - Deša“, koje ime i danas nosi. Dejan je bio član KUD-a i rukovodioc muzičke sekcije, a koji je nastradao u tom nesretnom ratu tih godina. Ubraja se među najstarija amaterska KUD-a u ovom delu zemlje.

PRIZNANjA I NAGRADE

Od svog osnivanja do danas, učestvovali su na raznim manifestacijama, počev od opštinskih, okružnih, regionalnih pa do republičkih u akcijama „Znanje imanje“ i „Susretima sela Srbije“. Gotovo da se ne pamti, da su se nekada vratili bez nekog priznanja.

Među mnogobrojnim priznanjima, koja su osvojili na raznim takmičenjima širom zemlje, posebno mesto u njihovim vitrinama zauzima Oktobarska nagrada opštine Aleksinac u oblasti kulture, kao i dve Povelje sa osvojenog trećeg mesta 1987, godine u Lebanu u akciji „Znanje imanje“ i drugog mesta 1996. godine u Jagodini „Susreti sela Srbije“. U vitrinama je još bezbroj zahvalnica, plaketa, diploma i drugih priznanja koje su dobijali gde god su učestvovali.

Zbog industrijalizacije naše zemlje posle rata, došlo je do velike migracije seoskog stanovništva u grad, pretežno mladih. To je dovelo do osipanja članova KUD-a i permanetnog gašenja svih sekcija, osim folklorne koja još uvek egzistira. Danas po rečima predsednice, Ljiljane Cvetković KUD “Dejan Jovanović - Deša“, u svom okrilju ima 50 članova uzrasta od 5 do 18 godina, ne samo iz Tešice, već i nekoliko podjastrebačkih sela.

- Da bi jedno KUD moglo koliko toliko da egzistira, potrebno je da ima sigurnu finansijsku podlogu. Zahvaljujući povremenoj pomoći naše Opštine i Mesne zajednice za sada opstajemo, koliko će to trajati ne znam - rekla nam je Ljiljana Cvetković.

Nama ne preostaje ništa drugo, osim da im poželimo da još dugo godina, opstaju na ovim prostorima i da nam s vremena na vreme pružaju užitke poput ovogodišnjih.

Komentara: 1


# Tihomir Đorđević Tešica Centar za kulturu i umetnost Ljiljana Cvetković mesna zajednica SO Aleksinac Cvetković Dejan Jovanović Deša KUD Super žene Stefan Janković
@cekulaleksinac @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-1)

    dobrivoje 11.11.2017.
    Pozdrav za sve ljude koji su pomogli da se ova manifestacija odrzi


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima