Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba „160 godina telegrafa u Srbiji” u Aleksincu

rss

20.09.2015. pttmuzej.rs

Izložba PTT muzeja „160 godina telegrafa u Srbiji” otvorena je 15. septembra u Zavičajnom muzeju Aleksinac – galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu

Izložba „160 godina telegrafa u Srbiji” u Aleksincu

Na izložbi je prikazano 79 eksponata koji ilustruju početke telegrafije u Srbiji (Morzeovi telegrafski aparati, relea, tasteri, izolatori) i originalna dokumenta i fotografije koja se odnose na rad pošte i telegrafa u Aleksincu, koji je u 19. veku bio važno pogranično mesto, sa poštom, karantinom i carinom.

Zbog značaja Aleksinca u to vreme, prva telegrafska linija u Srbiji za unutrašnji i međunarodni telegrafski saobraćaj, kao važna komunikaciona veza između Evrope i Istoka, izgrađena je upravo između Beograda i Aleksinca.

Uz originalne eksponate postavljeno je i 13 plakata, sa fotografijama i tekstovima u vezi sa prvim telegrafskim linijama i razvojem telegrafije u 19. i 20. veku, uz osvrt na značajne ličnosti iz te oblasti.

Pošta Srbije ove godine izložbom „160 godina telegrafa u Srbiji” obeležava značajan datum u istoriji telegrafije koja predstavlja najraniji organizovani sistem brze komunikacije na daljinu.

Izložba „160 godina telegrafa u Srbiji”

Prvim telegramom, koji je 3. aprila 1855. godine poslat iz Kragujevca za Beograd u 12 sati i 45 minuta, započet je telegrafski saobraćaj. Samo osam dana kasnije poslata je prva depeša iz Aleksinca za Beograd, a nakon toga telegrafske stanice dobijaju i Jagodina, Negotin, Smederevo, Knjaževac Požarevac, Negotin, Šabac, Čačak... Izložba će trajati do 15. oktobra, a radno vreme Muzeja je od 8 do 20 časova.

Komentara: 0


# Beograd pošta radno vreme izložba Zavičajni muzej PTT telegraf komunikacije
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}