Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održan okrugli sto na temu "Istine i zablude o osiromašenom uranijumu"

rss

02.06.2018. Tekst i foto: Boža Marković

U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac, za kratko vreme, održan je drugi po redu okrugli sto "Istine i zablude o osiromašenom uranijumu".

Opservacija teritorije

Na ovom aktuelnom naučno-stručnom skupu učestvovalo je više članova ovog udruženja, kao i gostiju iz drugih gradova.

Povod za održavanje ovog okruglog stola bio je zauzimanje stava i mišljenja državnog rukovodstva Republike Srbije kao i stručnog putujućeg tima, koji u poslednje vreme gostuje na više masmedija u Srbiji i Republici Srpskoj, sa ciljem da obrazlože aktuelnost ove problematike i traženja sudske pravde o genocidu nad narodom SRJ u vreme 78-og dnevnog besomučnog bombardovanja NATO-a uz primenu municije da osiromašenim uranijumomm, koja je izazvala značajne ljudske žrtve, veliku materijalnu štetu i zagađenje zemljišta, podzemlja i vode.

Na skupu je istaknuta potreba da treba da se na nivou države formira ekspertski tim u sastavu najkompetentnijih ličnosti Vojske i naučnih ustanova, a nakon pojedinačnih i grupnih ocena izrade sintezni rezultati o namerama Vlade šta treba činiti. Zapaženo je da u sastavu tima nema mnogo ljudi koji su lično učestvovali u radiološkom izviđanju i sanaciji terena (mesta oko Vranja i Azra u Crnoj Gori), posebno ljudu koji imaju visoka inženjerska i profesorska zvanja i poznaju odlično metodologiju naučno-istraživačkog rada, gde se postavlja osnovna i dopunska hipoteza i odgovarajući broj varijabili, a sve u cilju da se javnosti i međunarodnom sudu daju istine, na naučno zasnovanim tvrdnjama.

Učesnici okruglog stola smatraju da je neophodna izrada ekološke simbioza održivosti na prostorima gde je došlo do osetnih ekoloških poremećaja na gađanoj teritoriji uz primenu velikog i raznovrsnog broja ubojnih sredstava sa efektima  i posledicama koje su evidentirane, a koje danas utiču na porastanje mortaliteta uz veliki broj kancerogenih oboljenja (mutogene, teratogene, kancerogene) i dr. oblike bio-hemijskih poremećaja kod ljudi, životinja i biljaka.

U saradnji da Kulturnim centrom u Kruševcu dogovorena je tribina na ovu temu "Istine i zablude o osiromašenom uranijumu" sa korporativno-društvenom odgovornošću u sastavu eko bezbednosti (u okviru poznatih Vidovdanskih svečanosti 12. 6. 2018. u 19,00 časova u KC Kruševac) i promocija naučne knjige "Globalna ekologija" akademika prof. dr Radeta Biočanina, naučnog savetnika sa saradnicima: prof. Dragiša Marković, književnika, Duštva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac, Vesna Paunović-Đukić, pesnik iz Kuršumlije i Milan Marković, pravnik i starešina Vojske Srbije.

Na kraju treba istaći i to da je ovaj okrugli sto pratio veliki broj mladih koje interesuju aktuelnosti na nivou države u cilju ozdravljenja narušenog stanja države i stvaranje uslova za njihov zdrav razvoj i napredivanje u svim oblastima njihivog života i rada.

Komentara: 0


# Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin NATO radijacija nato bombardovanje Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima