Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Grčku posetilo upola manje turista u odnosu na 2019. godinu, Srbi napunili džepove Albancima i Crnogorcima

rss

06.09.2021. Jugmedia

Ko je profitirao a ko izgubio kada su turisti iz Srbije u pitanju ove sezone? Na prvom mestu među “gubitašima” našla se Grčka, koja je prethodnih decenija bila u vrhu destinacija turista iz Srbije kada su u pitanju letovanja.

Foto: David Mark / Pixabay

Zato su komšije Albanci prošli više nego dobro, a oko sedam miliona turista do sada je posetilo i Crnu Goru, uz podatak da podsezona još nije gotova, pa se prilivi očekuju i u septembru, piše Luftika.

Grčki ugostitelji su očekivali da će ove godine imati isti broj srpskih turista kao i 2019. godine, ali sada kažu da su se prevarili u proceni.

Dok je 2019. godine Grčku posetilo više od milion naših turista, procenjuje se da je ove godine negde upola, nešto više od 500 000.

Smatraju da je osnovni uzrok to što za Crnu Goru, Albaniju i Tursku nisu bile obavezne vakcine i testovi, ali i to što su ove destinacije povoljnije.

Predsednik Grčko – srpske privredne komore, Kostas Georgakos, smatra da je potrebno da Grčka uloži sredstva u dobar marketing kako bi povratila srpske turiste. Istakao je i da očekuje da će do potpunog oporavka i povratka izgubljenog broja srpskih turista doći za dve godine, potencijalno 2023. godine.

Interesantan je podatak da je prošle godine u Grčkoj letovalo 60 000 srpskih turista. Iznenađujuće veliki broj, s obzirom na to da su granice bile otvorene samo 3 nedelje.

Turisti sa Balkana spasili su turizam u Albaniji, a među najbrojnijim turuistima bili su građani Severne Makedonije i Srbije.

Pandemija, zatvaranje granica i nemogućnost da se putuje u evropske zemlje uticali su na to da turisti iz Srbije počnu da istražuju Balkan, ocenio je jedan od turista iz Srbije i dodao da su narodi u regionu slični i da nemaju predrasude, piše Dojče vele na albanskom jeziku, a prenosi Tanjug.

Prema zvaničnim podacima, samo u junu u Albaniji je registrovano 335.000 kosovskih Albanaca, a slede turisti iz Severne Makedonije i centralne Srbije.

Da albanska letovališta budu izbor turista iz Srbije i ove godine uticale su kako povoljne cene, tako i mogućnost ulaska u Albaniju bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji.

Zvanični podaci pokazuju da broj srpskih turista u Albaniji raste poslednjih deset godina za od 5 do čak 15 odsto godišnje, sa izuzetkom 2020. godine kada je usled pandemije koronavirusa bilo manje srpskih turista u Albaniji. Najviše ih je bilo 2018. i 2019. godine, oko 70 hiljada.

“Od početka godine do prvog avgusta na graničnim prelazima je zabeležen promet od 6.766.544 turista, od toga u junu 1.260.266. Na graničnim prelazima samo u julu mesecu zabeležen je promet putnika od 2.765.273, dok je u julu 2020. iznosio 258.711, a u julu 2019. 3.341.795 putnika. Ovim brojkama moramo biti zadovoljni, a sve to dugujemo dobrim odlukama u delu upravljanja granicama. Kako na početku sezone, tako i sada, a sve dok to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ostajemo otvoreni za naše susede kojima dugujemo veliku zahvalnost za uspešnost sezone, i poverenje koje su ukazali Crnoj Gori. Nadamo se da će ovaj pozitivan trend nastaviti i u postsezoni”, naglašavaju u ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore za Nova.rs, i dodaju da je Crna Gora 20. avgusta bila na realizaciji čak 88 odsto sezone iz 2019. godine.

Turisti iz Srbije su se u velikom broju ove sezone rešili da krenu na letovanje put Albanije, što zbog nikakvih uslova za ulazak kada su korona mere u pitanju, što zbog cena koje su proteklih sezona bile izuzetno niske, a najviše zbog preporuka onih koji su u Albaniji već letovali.

Za Grčku su pravila bila nejasna, komplikovana i često se menjala, žale se mnogi turisti, pa ih je i to odvratilo od omiljene destinacije za odmor i uživanje. Mada, Crnaa Gora je u ovoj priči najbolje prošla. Bez obzira na epidemiološke mere koje su važile i važe, turisti iz Srbije nikako nisu želeli da se odreknu letovanja u komšiluku. Kako će se situacija odvijati naredne turističke sezone zavisiće, osim od pandemije, i od načina na koji će turistički radnici ovih zemalja izaći u susret našim turistima niže platežne moći kao i od činjenice da se više ništa ne podrazumeva.

Pa ni gosti iz Srbije koji će pristati na ne baš uvek uslovne apartmane, ne baš uvek ljubazne ugostitelje i ne baš uvek povoljnu vanpansionsku ponudu.

Izvor

Komentara: 0


# Grčka Crna Gora Albanija letovanje
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima