Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Doktor za zube, ali i za zmije

rss

07.09.2014. D. Ostojić

Dr Bratislav Velkov, specijalista stomatološke protetike aleksinačkog doma zdravlja, bavi se neobičnim hobijem.
Dr Bata proučava život, navike i jezik zmija.

Doktor za zube, ali i za zmije

U razgovoru za Aleksinac.Net dr Velkov nam je irpičao kako je sve to počelo;

"Ljubav prema zmijama i uopšte neobičnim životinjama kod mene datira iz detinjstva. Bio sam najhrabriji u društvu i kao mali jedini sam smeo da uhvatim zmiju, guštera ili slepog miša. Iz ljubavi prema prirodi i zmijama, razvila se želja da to površno znanje, koje sam kao mali imao, unapredim. U tome mi je dosta pomogao i vojni rok u Zadru, gde sam imao prilike da upoznam dosta vrsta zmija tadašnje Jugoslavije.

Živim u stambenoj zgradi, i nemam zakonskog osnova da čuvam zmiju u stanu, ali za svoju dušu uvek imam par vodenih zmija u akvarijumu.

Gotovo svaki vikend provodim na Bovanskom jezeru i mogu vam reći da je sve više i više zmija. Od onih neotrovnih, ali u zadnje vreme sam nalazio i neke otrovne, tako da svima savetujem oprez. Zmije se ne treba plašiti, ali treba biti oprezan. U slučaju da vas ujede odmah se javite lekaru, nemojte pribegavati nekim narodnim lekovima."

Pitali smo dr Velkova da li planira da se ozbiljnije bavi sakupljanjem ili zgajanjem zmija radi sakupljanja zmijskog orova koji se koristi u proizvodnji seruma.

"Ne planiram da se bavim time iako znam da se ljudi bave sakupljanjem zmija u komercijalne svrhe. Jedina neostvarena želja mi je da naučim nemušti jezik, jezik zmija. Znam da u Bosni postoji čovek koji zna taj jezik i da je u ovim krajevima bio jedan, ali je nažalost umro. Koliko god se činilo lakim, jezik zmija je izuzetno komplikovan, a u jednu ruku i opasan."

Za sam kraj razgovora pitali smo Bratislava. šta poručuje našim čitaocima?

"Idite u prirodu što više, imajte svog ljubimca, zmija se ne bojite, ali prema zmijama budite oprezni."

 

Komentara: 1


# Bratislav Velkov Aleksinac.Net stomatologija zmije
@aleksinacnet @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-1)

    Kraljevac 07.09.2014.
    Imate u Selo Kraljevo coveka koji zna jezik zmija .


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}