Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kačamakijada „Oj Moravo - 2017“ po deveti put održana u Moravskom Bujmiru

rss

25.08.2017. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Za kuvanje najboljeg kačamaka, takmičilo se 13 ekipa. Pobednički pehar i „lentu“ devete kačamakijade, ponela je Tatjana Šljivić iz MZ. Korman. Drugo i treće mesto osvojili Anđela Milovanović i Bojan Zdravković, oboje iz Moravskog Bujmira. U Kulturno zabavnom programu, nastupilo pet KUD iz okruženja.

Kačamakijada „Oj Moravo - 2017“ po deveti put održana u Moravskom Bujmiru

U Moravskom Bujmiru, jednom od najmanjih naselja aleksinačkog Pomoravlja, održana je tradicionalna manifestacija, deveta Kačamakijada „Oj Moravo - 2017“. Reč je o takmičenju u pripremanju i kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna, začinjenim sirom, kiselim i običnim mlekom, čvarcima i raznim đakonijama. Kačamaku koji su posle ocenjivanja stručnog žirija, mogli da degustiraju gosti kačamakijade. A kada je reč o gostima, tu su pre svih njihove komšije iz Lužana, Nozrine, Stubline, Moravca, Belje, Tešice, Žitkovca, Aleksinca i drugih naselja. Ove godine takmičilo se 13 ekipa iz Tešice, Velikog Drenovca, Grejača, Aleksinca, Kormana, Lužana, Niša. i domaćina Moravskog Bujmira. Po oceni petočlanog i stručnog žirija, i ove godine, kao i predhodne, odlučivale su nijanse. Sve odluke su donošene koncezusom - jednoglasno. Ipak ovogodišnji elaurat - pobednički pehar i„lentu“ devete Kačamakijade „Oj Moravo - 2017“, ponela je Tatjana Šljivić iz MZ. Korman na slici (prva s leva) ispred Anđele Milovanović i Bojana Zdravkovića oboje iz Moravskog Bujmira, kojima je pripalo drugo i treće mesto.

P R E D I G R A

Od prve Kačamakijade održane 2009 godine, do prošlodišnje ceremonija održavanja ove jedinstvene manifestacije, trajala je samo jedan dan. Međutim, da bi je upotpunili i učinili još sadržajnijom, Organizacioni odbor je odlučio da počev od prošle godine pa nadalje traje dva dana. Subotom da se održava - predigra, na kojoj bi se takmičila deca uzrasta od 4 do 14 godina, a nedeljom glavna manifestacija - KAČAMAKIJADA. Ova novina je prihvaćena sa oduševljenjnjem, jer pruža šansu da i deca pokažu šta znaju i umeju. Time se na najbolji način, potvrđuje izreka „na mlađima svet ostaje“.

I zaista to se lane i dogodilo. U subotu 13. avgusta publici su se predstavila deca, članovi KUD - a „Mladost“ iz Žitkovca i KUD „Opanak“ iz Lužana. Među članovima „Opanka“ bilo je i nekoliko dečaka i devojčica - domaćina Moravskog Bujmira. Oni su se predstavili spletovima narodnih igara iz Pomoravlja i Ponišavlja, a publika ih je nagradila burnim aplauzom. Po završetku predstave i deca su se okušala u pripremanju i kuvanju kačamaka, uz asistenciju svojih roditelja. Na rastanku obećali su da će i naredne godine, doći na ovu manifestaciju. A očekivanja domaćina su bila da ove godine učestvuje nekoliko KUD - a sa decom ovog uzrasta. Međutim, očekivanja i jednih i drugih se nisu ostvarila iz tehničkih razloga. Ali će na DESETOJ - jubilarnoj KAČAMAKIJADI „Oj Moravo - 2018“, nadoknaditi sve propuste iz ove godine.

R E G A T A

Svake godine pre zvaničnog otvaranja Kačamakijade i takmičenja u kuvanju kačamaka, održava se regata, od mosta na Južnoj Moravi u Tešici, do Moravskog Bujmira, u dužini od oko pet kilometara. Tako je bilo i ove godine. Na devetoj regati učestvovalo je 7 većih čamaca, sa blizu 30 učesnika. Po rečima organizatora, očekivao se znatno veći broj nego lane (bilo je 14 čamaca), ali zbog veoma niskog vodostaja na Južnoj Moravi, većina je odustala. Ne kriju optimizam da na desetoj –jubilarnoj Regati, dođe najmanje 20 čamaca. Moliće se Bogu da ih vreme posluži kao ove godine, ali i da vodostaj bude na zadovoljavajućoj visini. I ako su mnogi odustali, oni najhrabriji došli su na regatu. Učestvovati na regati je doživljaj za pamćenje. Osim meštana ove godine bili su i učisnici iz drugih naselja, najviše iz Lužana i Aleksinca. U ostalom snimak govori više od napisane reči. Ranijih godina, regata je polazila iz Tešice tačno u podne. Pošto se do odredišta u Moravskom Bujmiru, stiže za oko 3 - 4 sata, satnica je pomerena dva sata ranije odnosno od 10 časova. Polazak regate se i ovog puta oglasio trubom, čiji se pisak prolamao usecima Južne Morave, topoljacima i vrbacima. Lep i sunčan dan išli su im na ruku, pa su oko 14 časova, stigli do odredišta na domak Moravskog Bujmira. Svim učesnicima regate, domaćini su priredili dobrodošlicu uz piće i skromnu zakusku.

T A K M I Č E Nj E

Posle završetka regate, na platou u centru sela, pred nekoliko stotina gostiju, što se vidi na snimku, sa početkom u 16 časova, zvanično je otvorena osma „KAČAMAKIJADA - OJ MORAVO - 2017“. Ovim činom je označen i početak takmičenja, u pripremanju i kuvanju kačamaka, od kukuruznog brašna, začinjenog raznim domaćim đakonijama. Ove godine u zvaničnoj konkurenciji, takmičilo se13 ekipa i to: iz Tešice, Velikog Drenovca , Grejača , Aleksinca, Kormana, Lužana, Niša i domaćina Moravskog Bujmira. A van konkurencije učestvovala je Slavenka Ilić, meštanka. Ona je sa svojom porodicom, kuvala kačamak u kazanu za sve koji nisu mogli da probaju takmičarske kačamake. Za vreme takmičenja, gosti koji su se sjatili u velikom broju, ne samo da su posmatrali već i po nešto naučili kako se kuva kačamak. A imali su priliku i da ga degustiraju.

O C E Nj I V A Nj E

Kada je završeno kuvanje kačamaka, valjalo je izvršiti ocenjivanje, koji je ove godine pripremio i skuvao najbolji kačamak. O tome je brigu vodio petočlani stručni žiri na slici. Pošto su se takmičari pokazali vrhunski majstori u pripremanju i kuvanju kačamaka, žiri je bio u velikoj dilemi, koga da proglasi pobednikom.

Odlučivale su nijanse pa je žiri doneo jednoglasnu odluku da je najbolji i najukusniji kačamak na devetoj Kačamakijadi „Oj Moravo - 2017“, skuvala Tatjana Šljivić iz Kormana. Drugim rečima elaurat - pobednički pehar i „lentu“, ove godine, ponela je upravo Ona, na slici (prva s leva) kojoj pripadaju sve zasluge i pohvale. Drugo i treće mesto osvojili su Anđela Milovanović i Bojan Zdravković, oboje meštani na slici. Zanimljivo je da je Bojan lane prvi put učestvovao i osvojio takođe Treće mesto. Međutim, gosti koji su probali Slavenkin kačamak, jednodušni su u oceni da se takmičila možda bi i pobedila, jer je bio izvanrednog ukusa.

Žiri koji je ocenjivao kačamake i proglasio najbolje, radio je u sastavu: Ivica Grujić (Lužane), Selena Nešić (Smederevo), Snežana Škobrnja i Živica Videnović (Aleksinac) i Radmila Petrović (Krušje). Po završetku ocenjivanja i oni su se našli među publikom da uživaju u programu, kao što se vidi na snimku.

PROGLAŠENjE POBEDNIKA

Po završetku takmičenja kao i uvek od 18 časova, počeo je Kulturno zabavni program u kome su nastupila pet KUD - a spletovima narodnih igara i izvornim narodnim pesmama. Među njima bilo je i KUD - o“Merak“ iz Vukašinovca (na slici) „Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice, „Bukovik“ iz Mozgova, “Vidovdan“ Velikog Drenovca i „Opanak“, iz Lužana. Publika je kao što to pokazuje snimak, uživala u programu koji su izvodili učesnici - članovi KUD-a. U pauzama između nastupa folklornih grupa, izvršeno je i zvanično proglašenje pobednika devete „KAČAMAKIJADE - OJ MORAVO - 2017“, održane u Moravskom Bujmiru, 20 - og avgusta 2017. godine.

Na slici učesnici ovogodišnjeg takmičenja u kuvanju kačamaka. Nagrade pobednicima i zahvalnice svima koji su pomogli da se organizuje i održi, ova zaista jedinstvena manifestacija, u ovom delu zemlje a možda i šire, uručili su Dejan Golubović, predsednik MZ. Moravskog Bujmira i Prof. Slavoljub Blagojević, član Organizacionog odbora i voditelj programa. Po završetku ovogodišnje Kačamakijade „Oj Moravo - 2017“, počinju pripreme za Jubilarnu 10. Kačamakijadu „Oj Moravo 2018“, pa neka im je sa srećom.


# Moravski Bujmir Slavoljub Blagojević Korman Tatjana Šljivić Kačamakijada Bojan Zdravković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima