Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Delegacija ruskih naučnika posetila opštinu Aleksinac

rss

12.10.2021. Opština Aleksinac

Sastanak u skupštinskoj sali opštine Aleksinac je delimično dao odgovor o mogućim aktivnostima na uređenju kompleksa Ruske crkve u Gornjem Adrovcu i očuvanju spomeničkog nasleđa posvećeno Srpsko – turskom ratu 1876. godine u kome je učestvovao veliki broj ruskih dobrovoljaca.

Delegacija ruskih naučnika posetila opštinu Aleksinac

U razgovorima između predsednika opštine Dalibora Radičevića, i delegacije ruskih naučnika istaknuto je prijateljstvo između dva naroda i značaj očuvanja simbola koji podsećaju na te dobre odnose.

Jevgenij Aleksandrovič Baranov direktor Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski domˮ u Beogradu je opisao trenutno stanje crkve u Gornjem Adrovcu i spomenika na Brđanki posvećenog ruskim dobrovoljcima, istakavši da na njima postoje oštećenja koja treba sanirati. On je kazao da je poslednja rekonstrukcija crkve obavljena pre 18 godina uz pomoć ruskih firmi, ali da tada nije bilo dovoljno novca za potpuni obuhvat radova. Baranov je još i napomenuo da se o kompleksu u Gornjem Adrovcu razgovaralo i na sastancima predstavnika Rusije i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Direktorka Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu Maja Radoman Cvetićanin upoznala je prisutne da je dobijena saglasnost od nadležnih institucija za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju spomenika na Brđanki i projektne dokumentacije za izgradnju školske zgrade u dvorištu Ruske crkve u Gornjem Adrovcu. Za pripremu projekne dokumentacije za saniranje oštećenja na samoj zgradi crkve čeka se saglasnost njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević je potvrdio navode ljudi iz centra za kulturu i umetnost, jer je i sam uključen u razgovore sa nadležnim institucijama. On je izrazio i spremnost da aleksinačka lokalna samouprava i finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata pošto oni doprinose, pored ostalog, i opstanku stanovništva na tom prostoru. Ali je prvi čovek opštine Aleksinac kazao da se radi o značajnim sredstvima i da opština nema novaca za tako velike investicije pa računa na pomoć sa strane.

Komentara: 0


# Aleksinac Rusija
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima