Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Danas: Na gradilištu u Rusiji preživeo četvoromesečnu Golgotu

rss

02.04.2015.

Cvetković: Zarada nam je bila prepolovljena, smeštaj i hrana nekvalitetna, gotovo mesec dana čekali smo na povratak kući
Poslodavac: Na gradilištu je 600 radnika, da su uslovi tako loši i oni bi tražili da se vrate

foto: Aleksinac.Net

Nakon mesec dana čekanja dvojica srpskih radnika, Zoran Cvetković iz Aleksinca i Goran Bubnjević iz Sombora, uspeli su da se iz Rusije, gde su bili angažovani na izgradnji energetske infrastrukture, vrate u Srbiju zbog narušenog zdravstvenog stanja, nezadovoljni zaradama, uslovima smeštaja i ishranom.

- Angažovala nas je firma Gorana Golubovića, SIV invest, kao građevinske radnike u Kujumbi, u centralnom Sibiru, tačnije rečeno Krasnojarskoj oblasti, ali su problemi nastali jer nas je plaćala manje nego što je bilo dogovoreno prilikom potpisivanja ugovora. Naime, meni je konkretno rečeno da ću biti plaćen šest dolara na sat, da bi se u praksi to pretvorilo u svega tri dolara koje sam dobijao. Rečeno nam je da je to zbog lošeg kursa rublje prema dolaru, zbog čega je naša zarada faktički prepolovljena. Takođe, zarade su kasnile, odnosno nisu isplaćivane predviđenom dinamikom - objašnjava Cvetković.

On dodaje da radnici koji su ostali u Rusiji primaju tek januarsku platu, a tvrdi i da je bilo obmana, jer je kad je došao u zemlju, video da poslodavac nije uplatio decembarsku zaradu.

- I smeštaj nije bio adekvatan, po šest radnika spavalo je u kontejnerima od osam kvadrata. Hrane je količinski bilo dovoljno, ali su jela bila nekvalitetna, bez vitamina i uglavnom iz konzervi. Uslovi su bili nehumani jer se radilo po 11 sati na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa. Gradilište se nalazi u nenaseljenom delu Sibira, u radničkom kampu nije bilo medicinske zaštite, zbog čega smo se Bubnjević i ja razboleli i zatražili da se vratimo nazad u Srbiju - kaže naš sagovornik.

On ističe da je na građevini boravio ukupno tri meseca, a nakon što se razboleo, suočio se sa smanjenom i neredovnom isplatom i lošim uslovima smeštaja, ishrane i rada.

- Pre nas se zbog bolesti već vratio jedan radnik. S obzirom da su nam vize za boravak u Rusiji istekle u februaru, Bubnjević i ja smo bili prinuđeni da čekamo mesec dana da se srede papiri za naš povratak. Predali smo dokumenta poslodavcu kako bi se pribavile vize i čekali mesec dana da se to reši. Najveći deo vremena smo proveli na gradilištu u Sibiru, tek poslednjih sedam dana u Moskvi, a da nas za sve to vreme niko nije pitao da li imamo šta da jedemo - ističe Cvetković.

Prema njegovim rečima, bilo je problema i na granici jer je u njegovom pasošu bio ukrajinski pečat, ali je uspeo da objasni kako mu je pasoš bio kod poslodavca i da u toj zemlji nije bio.

- Za našu Golgotu krivi su isključivo naši ljudi a nikako ruski domaćini. Nemam dokaze, ali verujem da su ruski partneri našem poslodavcu sve dogovoreno uredno isplaćivali i da nas sigurno oni nisu zakinuli za zaradu. Na gradilištu boravi još više od desetak radnika koji žele da se vrate u Srbiju i pretpostavljam da se i dalje suočavaju sa istim problemima kojima smo i mi bili izloženi - kaže Cvetković.

Povodom ovog slučaja oglasio se i Goran Golubović, vlasnik SIV investa, koji tvrdi da Cvetković i Bubnjević "iskrivljuju istinu".

- Sve što je bilo potrebno za njihov povratak, koji su sami tražili, mi smo obezbedili. Svi zaposleni na gradilištu su od samog starta upoznati sa uslovima rada koji ih očekuju. Nije tačno da na gradilištu ne postoji adekvatna medicinska nega jer se na objektu nalazi lekar a obezbeđen je i helikopter za hitne slučajeve. Na gradilištu je angažovano 600 radnika i nemoguće je da bi svi oni pristali da rade da su uslovi zaista tako loši kako tvrde Cvetković i Bubnjević - zaključuje Golubović.

G. Vlaović

Komentara: 3


# Rusija radnici Zoran Cvetković Cvetković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+9) (-13)

  Dragan 03.04.2015.
  Trazite "tatka" u Rusiji..Kad se to desilo sa radnicima koji rade, na primer, u Nemackoj?..Ali sta da radite kad volite Sibir i Rusiju.

 • (+6) (-7)

  Dejan 03.04.2015.
  Najgrdja zemlja je rusija u svakom pogledu obicno dno dna zaostali kao u kameno doba tako da nije ni cudo sto tako rade.

 • (+6) (-4)

  Mirko 06.04.2015.
  Ko ce kome ako nece "svoj svome"!Rusija je bre pravi gulag za sve narode iz Evrope nikoga ne vole osim samih sebe jos zive u vreme Lenjina Staljina i ostalih diktatora do Putina.Nikada nas nisu smatrali nizasta ali nasem narodu zaludjenom ko to da dokaze kad ima pamcenje kratkotrajno.


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}