Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Cerebralna paraliza je prikovala za kolica, a osmehom se bori i ne odustaje

rss

22.12.2018.

Dina Nešić je desetogodišnja devojčica iz Aleksinca kojoj je odmah po rođenju dijagnostikovana cerebralna paraliza.
Ona se sve ove godine hrabro bori kako bi imala detinjstvo poput svojih vršanjaka.
Na žalost, bolest je prikovala za kolica, ali to je ne sprečava da se sa osmehom na licu bori s svakodnevnim nedaćama.

Cerebralna paraliza je prikovala za kolica, a osmehom se bori i ne odustaje

Prema rečima Dininog oca Dragana, njegova ćerka danas bije najteže životne bitke zbog greške lekara. Dragan je u razgovoru za naš portal otkrio kako teče Dinin oporavak, ali i kako je bolest male Dine uticala na njihovu porodicu.

- Moja supruga je imala sasvim normalnu trudnoću, ali sam porođaj je bio izuzetno težak. Umesto carskim rezom, porodili su je "na živo", dete je ostalo bez kiseonika, izvučena je vakumom i u samom startu javili su se problemi - objašnjava Dragan. 

On dodaje da su Dina i njena majka jedva preživele i da su se lekari jako dugo borili za devojčicin život, a ubrzo nakon toga dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza.

Dina ne hoda, ima užasno jake spazame i ne može samostalno da obavlja nijednu osnovnu funkciju.

- Ono što je najbitnije, Dina je mentalno sasvim zdrava. Ne može da govori, ali postoje reči koje povremeno izgovori. Uglavnom kaže "tata" ili "mama", a naučila je i nekoliko reči na engleskom. I pored teške zdravstvene situacije u kojoj se nalazi, moja ćerka je borac i ponosan sam na nju - rekao je Dinin tata Dragan.

Devojčici su neophodne rehabilitacije, banje i tretmani. Njeni roditelji nemaju dovoljno novca koji je potreban za najosnovnije potrebe. 

- Svakodnevno idemo na vežbe, jer joj rad sa tarapeutom dosta pomaže. Već četiri godine ide u taj centra, a vodimo je i u Igalo u banju Simo Milošević. Pokušali smo sa Rusima, njihov doktor dolazi u Ćupriju i mnogima je pomogao, ali je ona nakon toga dobila epilepsiju. Od tada nas je strah da dalje pokušavamo sa invazivnim metodama - objašnjava Dinin otac.

- Hteli smo da probamo u Americi, ali izgleda jako teško kada se gleda to što oni rade. Znate, nije svejedno kada trebate da dozvolite da neko seče pršljenove vašoj devojčici, da spaja i ko zna šta još. Jednostavno, uplašeni smo. Bez vežbica i terapija ne znam šta bi bilo. Dina redovno pije lek "Eftil" protiv epilepsije. Na žalost, samo supruga radi, ja sam kod kuće kako bih mogao da brinem o njoj, jer kako sam već rekao, Dina ništa ne može sama. Potrebno je dosta novca za terapije, jer će lečenje trajati čitav život.

Dragan objašnjava da je za Dinine terapije na godišnjem nivou potrebno dve hiljade evra i nešto više od 2.500 evra za terapije u Igalu. 

On napominje da su koncentrisani samo na terapije za koje su sigurni da će Dini pomoći, i koje su dale pozitivne rezultate do danas. 

- Tri puta sam za sve ovo vreme išli u Igalo i Dina je pokazala dobre rezultate. Spazami nakon tih vežbi zaista oslabe. 

Naš sagovornik objašnjava da supruga i on nisu želeli da imaju drugo dete, najpre iz straha, ali i zato jer su svoj život posvetili Dini i njenom napretku.

- Znate, taj ožiljak koji nosimo od 2009. godine kada je naša devojčica stigla na svet, ne zarasta tako lako. Supruga je bila uplašena da bi ponovo nešto moglo da krene po zlu. Nije lako kada znate da vam se dete razbolelo zbog drugih - priča Dragan i dodaje da je i uprkos svim problemima koji su zadesili ovu devojčicu, ona ponos i dika svojih roditelja. 

- Dina je jako pametna. Zna da gleda na sat. Naravno, ne može da nam kaže koliko je sati, ali ako joj kažemo da će dobiti poklon u na primer pet časova, ona u to vreme gleda u sat i čeka. Dina pohađa treći razred škole za decu sa specijalnim potrebama "Smeh i suza" u Aleksincu. Bori se i ne predaje. 

Dina je uporna devojčica koja se hrabro nosi sa cerebralnom paralizom i potrebna joj je pomoć svih kako bi mogla da nastavi s terapijama, koje pozitivno utiču kako na njen organizam, tako i na njeno raspoloženje. 

- Na žalost, mi sami nemamo novca za lečenje. Ali, hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomagali i koji to čine i dalje. Moja porodica će na tome uvek biti neizmerno zahvalna. Sve ovo je uticalo na nas. Ne znam sa čime da uporedim taj osećaj bespomoćnosti kada znate da vam je potreban novac za lečenje sopstvenog deteta, a vi ga nemate...  - završava Dinin tata. 

Svi koji žele da pomognu Dini mogu to uraditi tako što će upisati 54 i poslati SMS na 3030, ili uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Izvor: Espreso

Komentara: 0


# humanost pomoć škole Budi Human Dina Nešić Dragan Nešić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima