Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčani masovno kvare vodomere, da bi prešli u “paušalce“

rss

15.08.2015. A. N.

Zbog visokih temperatura i potrebom za velikom količinom vode, Aleksinčani masovno kvare vodomere, kako bi prešli u “paušalce”.

Aleksinčani masovno kvare vodomere, da bi prešli u “paušalce“

Voda je u Aleksincu skupa kao zlato, nakon uzimanja kredita od nemačke razvojne banke IKF, koji je uzela prethoda vlast, a građani Aleksinca, sada, to otplaćuju.

Po ceni od 74, 25 dinara po kubiku (na računima piše 67, 51 dinara plus pdv), Aleksinčani, verovatno, piju najskuplju vodu u Srbiji iako leže na dve reke, Moravici i Južnoj Moravi i ogromnom Bovanskom jezeru.

Primera radi, Jagodinci plaćaju samo 36 dinara sa PDV – om po kubiku utrošene vode, što je više nego duplo jeftinije, dok se u ostalim gradovima, ta cena kreće, nešto preko 40 dinara po kubiku.

No, vratimo se ”paušalcima “. Matematika je vrlo prosta. Paušalci plaćaju mesečno 5 kubika vode po članu, što je, samo 370 dinara. Oni pošteni, čiji su vodomeri ispravni, plaćaju po 4 do 5 hiljada dinara u letnjim mesecima. Razlika je više, nego, desetostruka.

I dok pošteni moraju da vode računa, kada će da se istuširaju ili operu veš, oni “pametniji” zalivaju bašte celi dan i noć i to u centru grada.

Naravno, taj problem boli, pa u našu redakciju stižu na desetine poziva, dnevno, da ukažemo na ovu nepravilnost.

Istini za volju, ovaj problem nije od letos. Problem oko regulisanja plaćanja vode postoji odavno. Javna je tajna da su sadašnji i bivši direktori Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija pokušavali da reše ovaj problem. Upoznati su oni sa tim ali problem nije moguće rešiti jer veliki lobi utiče na tu odluku. Ukoliko pogledate knjigu paušalaca, vodomeri su neispravni mnogim bivšim i sadašnjim političarima, mnogim bivšim i sadašnjim direktorima, kao i “velikim” šefovima u JP Vodovod i kanlizacija.

Ukoliko postoji dobra volja, ovaj problem može da se reši vrlo lako. Svako od inkasanata koji očitava potrošnju vode, poseduje knjigu u kojoj se nalaze i paušalci sa imenom i prezimenom. Kod njih inkasanti i ne ulaze, već, samo, upisuju skromnih 5 kubika. Dovoljno je, samo, da se njima podigne paušalno obračunavanje na 10 kubika i oni će se sami javiti da im je vodomer neispravan. Time bi Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija u Aleksincu višestruko povećalo prihod i svrstalo se u red uspešnih preduzeća, a profitirala bi i država jer bi naplatila veći porez.

 

Komentara: 13


# voda Vodovod i kanalizacija JP računi vodovod cena vodomer
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+32) (-2)

  Boban 15.08.2015.
  Prosecni stanovnik Aleksinca kada se pomene vodovod i kanalizacija se uhvati za onu stvar. Mislim, zbog odlaska u wc.

 • (+33) (-4)

  Voda 15.08.2015.
  Vodu placamo preskupo,meni je mesecni racun za vodu u letnjim mesecima veci od racuna za struju.

 • (+26) (-0)

  aleksinčanka 17.08.2015.
  Treba da se stidi šta sve radite ovom narodu. Voda je skuplja nego da se kupuje u flašama a grad je prepun otpada, prljav i štrokav a vi se nešto žalite. Stidite se svog nerada a plate su vam DOBRE.

 • (+15) (-0)

  BOĆA 18.08.2015.
  Javna je tajna da je Boća taj veliki šef koji vodom iz gradskog vodovoda zaliva svoj vinograd , a ne pitajte za perionice kojima je on uvodio privatno vodu , da li plaćaju
  vodu . a, pogledajte koliko je troše

 • (+16) (-0)

  Aleksincanka 19.08.2015.
  Prvo neka provere sta pijemo, i koliko je to ispravno sto pijemo, pa tek onda neka odrede cenu. Na tone skoljki, koje niko nikad nije video niti znao da postoje u jezeru uginulo... a mi smo sve to pili godinama. E pa ovo je prevrsilo svaku meru.

 • (+11) (-0)

  Neša 30.08.2015.
  Ne mogu da verujem . Prošlo je već 15 dana , a iz Vodovoda niko ne reaguje na pokvarene vodomere .Svi ćute i prave se da neznaju za ovu veliku malverzaciju

 • (+7) (-1)

  Ringelnater 31.08.2015.
  Da li mozda neko zna da li se u fabrici vode Bresje vrsi flourisanje vode?

 • (+7) (-0)

  Sramota 01.09.2015.
  Cena vode je prevelika a leti gotovo da je i nema u periodu od 18-23h desi se da bukvalno nema ni kap.Posena prica je to sto je nekvalitetna.Alo bre dokle vise?

 • (+5) (-0)

  uzi 01.09.2015.
  a perionice,placaju vodu pausalno par kubika,ne industijsku,apsolutno su svi prijavljenji,ispunjavaju miniimalne tehnicke uslove za rad,svaka cast pojedinim perionicama jer ih ima nekoliko.

 • (+1) (-5)

  perionica 01.09.2015.
  peri guzu, nos i usi

 • (+8) (-0)

  Vodomer 02.09.2015.
  Zbog prevelikih računa bio sam prinudjen da proverim vodomer i eto problema.Nakon svakog pustanja vode točkić na vodomeru se okreće još 10 sekunde pa Vi vidite koliko puta dnevno se pusti voda puta 10 sekunde puta mesec dana i eto a vodomer je ugradjen nov,njihov...

 • (+7) (-0)

  Goran 03.09.2015.
  Pa, moraš u Vodovod , da moliš kod Boće prijem, da te pregleda .spremi malo para...

 • (+5) (-0)

  BV 28.09.2015.
  Njima voda curi kroz cevi od pre Hrista pa tako nadoknađuju gubitke. A kad će ih zameniti i prestati da nas truju?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima