Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskoro otvaranje reciklažnog centra

rss

22.01.2012. Izvor: Tanjug

Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić i predsednik Federacije Roma Srbije Jovan Damjanović potpisali su ugovor o realizaciji projekta "Ekonomsko povezivanje Roma u sektoru reciklaže".

Projektom, čija je vrednost oko 2,5 miliona evra, predviđeno je otvaranje reciklažnih centara u Aleksincu, Nišu, Staroj Pazovi, Vladičinom Hanu i Surdulici.

Uskoro otvaranje reciklažnog centra

Jurakić je kazala da je ugovorom predviđeno uključivanje ciganske populacije u sektor reciklaže, i da je za prvu fazu realizacije Fond izdvojio 114 miliona dinara kako bi se opremili objekti i nabavile mašine i vozila.

Prema njenim rečima, rad na pripremi otvaranja reciklažnih centara trajao je skoro godinu dana, a na terenu, stručnjaci su načinili procene koje opštine su najspremnije za realizaciju takvih projekata.

Ona je podsetila da je otvaranje reciklažnih centara planirano u 26 opština u Srbiji, a da će najpre u taj proces biti uključeni Aleksinac, Niš, Surdulica, Vladičin Han i Stara Pazova.

Projekat predviđa izgradnju objekata, odnosno centara gde će biti smeštena i oprema za presovanje, baliranje ambalaže....

"Time ćemo romsku populaciju koja se i do sada bavila sakupljanjem sekundarnih sirovina uvesti u legalne tokove", kazala je ona navodeći da će se pratiti i rezultati rada na projektima tokom narednih pet godina.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić koji je kazao da su u reciklažnoj industriji načinjeni veliki pomaci u poslednje vreme.

On je podsetio da veliki broj Cigana živi u teškim uslovima i da su davali doprinos sakupljanju sekundarnih sirovina, a zahvaljujući projektu oni će biti zaposleni u oblasti reciklažne industrije.

To će im kako je kazao omogućiti da obezbede egzistenciju sebi i svojim porodicama.

"Ovakvim projektima i njihovim zapošljavanjem u oblasti reciklaže rešiće se i problem integrisanja romske zajednice u društvo", kazao je Dulić dodajući da je projekat skup, ali da je od velike koristi za društvo.

Predsednik Federacije Roma Jovan Damjanović ukazao je na veliki značaj projekta reciklaže, podsećajući da se prvi put u Srbiji romskoj zajednici dodeljuje ovakav projekat.

"Osnaživanje Roma u sektoru reciklaže veoma je važno i sada će Romi iz sivih zona ući legalne tokove", kazao je Damjanović.

Time će se doprineti ne samo poštovanju ljudskih i manjinskih prava već i da Srbija bude ekološki čista, smatra Damjanović.

 

Komentara: 0


# opština Vladičin Han
@ 

[ Dodaj komentar ]