Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stečajnom upravniku nagrada od 8,6 miliona dinara

rss

13.02.2013. Autor A. S. Izvor Južne vesti

Stečajnom upravniku firme Alpos iz Aleksinca odobrena je nagrada od 8,6 miliona dinara, jer je, prema rešenju Privrednog suda, uspešno prodao imovinu preduzeća koje je vodio i namirio sva dugovanja.

Rešenje niškog Privrednog suda

Odbornik u Skupštini opštine Aleksinac Saša Jovanović, međutim, smatra da nagrada nije zaslužena i da je ova privatizacija daleko od uspešne.

Stečajni sudija niškog Privrednog suda odobrio je nagradu stečajnom upravniku, jer je, kako stoji u rešenju, rasprodao svu imovinu stečajnog dužnika i na osnovu te naplate “namirio sve razlučne dužnike”.

Iako je suma, za današnje prilike, izuzetno visoka, u Privrednom sudu kažu da nagrade stečajnih upravnika zavise od okolnosti slučaja.

Izdavanje i visina nagrada, kako je Južnim vestima rečeno u Privrednom sudu, regulisano je pravilnicima i zakonima, a konačnu odluku donosi stečajni sudija.

- Stečajni upravnik dostavlja svoj troškovnik i krajnja je odluka suda šta će od toga prihvatiti. Šta smatra da je bilo nužno i šta smatra da je opravdano, ali i sudija donosi odluke u skladu sa pomenutim merilima i pravilnicima - kažu u Privrednom sudu.

U ovoj ustanovi nisu mogli da kažu koja je najveća nagrada koju je neki stečajni upravnik iz Niša dobio, jer tvrde da ne vode evidenciju o tome.

Ipak, prema pisanju Blica najveću nagradu u Srbiji dobio je jedan stečajni upravnik koji je tri godine vodio firmu iz Sremske MItrovice. Za svoje angažovanje u tom preduzeću spremnom za bankrot nagrađen je sa 43,08 miliona dinara.

Nagrada za bankrot?

Najčešće stečajni upravnik rasproda imovinu preduzeća, proglasi bankrot i za to dobije nagradu.

U Privrednom sudu u Nišu kažu da takav odnos proizilazi iz samih zakonskih tekstova, ali naglašavaju da svaki stečajni postupak ima svoje troškove i da je pitanje da li bi neko taj posao besplatno radio.

Firma iz Aleksinca koju je vodio pomenuti stečajni upravnik prodata je novom vlasniku, ali, kako kaže Saša Jovanović, odbornik u Skupštini opštine Aleksinac, pitanje je da li je neko od radnika vraćen na posao nakon nove prodaje.

- Kad se ode u stečaj tu nema više radnika. Sve preuzima stečajni upravnik i on može nekog da angažuje eventualno po ugovoru o delu. Ja za ovu firmu ne znam tačno, mislim da su svi dobili otkaz i svi otišli na biro, a da li je neko vraćen ili će tek biti vraćen stvarno ne znam - zaključio je Jovanović.


Komentara: 9


# nagrada
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  stručnjak 13.02.2013.
  Sve stručnjaci: http://www.aleksinac.net/biznis/zlodusi-privatizacije-u-aleksincu.html
  Kada ćete da napišete da su ga uhapsili?

 • (+0) (-0)

  Guta 13.02.2013.
  Aman sta ste se uhvatili za tog coveka, on jeste uzeo velike pare ali su one po zakonu. Dok je on bio na mestu direktora i fabrika je radila i klub na Rudniku bio uspesan, a sad ne radi ni fabrika a Rudar igra u Zonu

 • (+0) (-0)

  vucko 13.02.2013.
  to je najvece zlo u gradu ...a ti guto ako ti je dobar vodi ga kuci

 • (+0) (-0)

  M2 13.02.2013.
  Boli mene uvo sto su njega uhapsili. I treba! Sta ima neko od toga sto ce on da igra sa Miskovicem sah ?! Nego da on lepo vrati pare ,koje je ukrao ,kako zna i ume,i da se novac da radnicima firme koji su osteceni ovom prilikom.

 • (+0) (-0)

  pera 15.02.2013.
  Koliko ja znam radnici su sami trazili da se uvede stecaj u firmi , skupljali potpise i trazili da licno pomenuti bude stecajni upravnik ,predsednik opstine pomogao da opstina uplati novac neophodan za pokrtanje stecaja.

 • (+0) (-0)

  banezy82 16.02.2013.
  sto mu nisu dali nagradu za ostale uspesne privatizacije kao sto su: PIK ,Inos Deligrad, Ei Pak, Selekcija, JElka Radulovic, Aleksinacka pekara, Frad, a Alpos ako je uspesno privatizovan JA cu da letim

 • (+0) (-0)

  jaca 07.03.2013.
  Kako se ne stidi, tolika suma novaca. Radnici na ulici a gos. stecajni dobija nagradu. Kako ga ne grize savest.Sramota.

 • (+0) (-0)

  djole 08.03.2013.
  Bravo,bravo,covek pokopao deset firme i dobio veliku nagradu za to!!!E Soicu Soicu ti si malo dete za ove nase funkcionere....dece vam dusa.SRAMOTA

 • (+0) (-0)

  vucko 08.03.2013.
  sta ce mu dusa - on ima stanove kuce automobile .....


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}