Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Bolja naplata poreza u Aleksincu

rss

07.03.2016.

Aleksinac je jedna od šesnaest lokalnih samouprava koje su sprovele program Evropske unije i švajcarske vlade za unapređenje poreske administracije.

RTS: Bolja naplata poreza u Aleksincu

Program "Evropski progres" rezultirao je preciznijom evidencijom objekata na teritoriji opštine, a očekuje se i znatno veći budžetski priliv.

Više od 1.500 novih poreskih prijava, jednostavniji pristup informacijama i unapređen rad lokalne poreske administracije novina je sa kojom se u Aleksincu ušlo u ovu godinu. Nove poreske prijave sa terena donela su četiri popisivača angažovana na šest meseci preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Aleksinac je jedna od šesnaest lokalnih samouprava koje su sprovele program Evropske unije i švajcarske vlade za unapređenje poreske administracije. Program "Evropski progres" rezultirao je preciznijom evidencijom objekata na teritoriji opštine, a očekuje se i znatno veći budžetski priliv.

"Pomagali smo im u popunjavanju prijava", kaže Nadica Milošević. "Na lakši način su mogli da dođu do podataka od značaja za njih i ispunili su građansku obavezu da prijave svoju imovinu."

Prema rečima Ivana Obradovića, šefa Lokalne poreske administracije, korišćena je baza podatka iz 90-ih godina: "U međuvremenu su sagrađeni novi objekti, neki su porušeni, tako da je dobar efekat popisivača."

To će se, kako je rekao Čedomir Rakić, zamenik predsednika Opštine Aleksinac, odraziti i na ovogodišnji opštinski budžet, a novac od poreza na imovinu biće, kažu, upotrebljen za radove na infrastrukturi, školama, sportskim terenima:

Odraziće se sa 3,4% na 4% ukupnih priliva u opštinskom budžetu što se tiče poreza na imovinu. U parama to je oko 6 miliona dinara."

Iako sa visokom stopom nezaposlenosti i primanjima ispod republičkog proseka, Aleksinčani su i do sada prilično redovno ispunjavali svoje obaveze. U prošloj godini, zbog regulisanja prethodnih dugovanja, procenat naplate bio je 124.

U okviru projekta vrednog 9900 evra nabavljena je i nova oprema koja ubrzava rad lokalne administracije. Unapređen je opštinski sajt, tako da građani mogu sami tačno da obračunaju svoja poreska zaduženja, što skraćuje zadržavanje na šalterima.

Komentara: 0


# Čedomir Rakić porez EU Švajcarska Poreska Uprava Evropski progres Nadica Milošević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima