Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sajam Agro Belgrade 2020. doneo novu zadrugu Aleksincu

rss

03.02.2020. Tekst i foto: Boža Marković

U petak, 30. januara 2020. tridesetak poljoprivrednika prisustvovalo je otvaranju prvog Međunarodnog sajma Agro Belgrade 2020. koji je ovog puta otvoren pod nazivom koji odražava njegovu međunarodnu osnovu u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva. Ovaj Sajam je bio prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa novim dostignućima u agraru i vide mnoge inovacije koje su ga pratile. Bilo je tu predstavnika mnogih svetskih firmi, domaćih firmi sa svojim proizvodima u svim oblastima počev od novih poljoprivrednih mašina, sušara, do proizvoda prestižnih poljoprivrednih gazdinstava.

Sajam Agro Belgrade 2020. doneo novu zadrugu Aleksincu

Otvaranju sajma prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodin Branislav Nedimović, koji je zvanično i otvorio Sajam.

Prisustvovali smo konferenciji za štampu koju je minisar Nedimović održao i čuli mnogo toga interesantnog odvovarajući na pitanja prisutnih novinara među kojima su bila i pitanja vezana za subvencije, da li ima GMO proizvoda, povećanju sredstva za poljoprivredu, zadrugarstvu, o projektima kojim lokalne samouprave šalju Ministarstvu, saradnji sa Kinom u ovoj oblasti i drugim. Posle konferencije za štampu, ministar Nedimović je u pratnji direktora Sajma i državnih sekretara obišao centralnu halu sajma pri čemu je u centralnom delu bilo dosta mladih proizvođača iz Srbije, gde su predstavljena mala poljoprivredna domaćinsva, ali i stranaca.

Od interesantnih događanja je to da je opština Aleksinac postala bogatija za jednu zadrugu, koja je registrovana toga dana, pa su njeni predstavnici tom prilikom po pozivu bili prisutni na štandu Zadružnog saveza Srbije, gde su se susreli sa tri državna sekretara.

Na Sajmu je bio prostor na kome su bili mladi proizvođači, ali i stranci. Ovom prilikom pominjemo štand Jevgenije Kajzer i Tatjane Orlove, iz Jakute na krajnjem severu Ruske Federacije koje su su na Sajmu predstavile sušenim stopostotnim voćem, koje se sprema na tradicionalni ruski način za zimu bez dodataka. Njihovi proizvodi su u obliku listića i sto posto koncentrovani tako da su jakog hranljivog dejstva, tako da mogu da zamene u suvom stanju obrok. To nas je podsetilo na nekadašnje veštine naših baba koje su nizale krušku, jabuku, sušile šljive za zimu i tako čuvale ove proizvode za zimu koji su zdravi i čisti.

U okviru saradnje sa inostranim firmama predstavnici naše nove zadruge upoznati sa novim proizvodom za bio prehranu u obliku briketa koji se koristi u plastenicima. Očekuje se da se ovaj efikasan proizvod pojavi na tržište.

Ovo prisustvo sajmu organizovao je Centar za regionalni razvoj DARS iz Aleksinca i Udruženje „Jagoda“ iz Gredetina, koji su bili logistika za putovanje i ulaznice. Među nama je bio i prof. dr Dragoslav Cvetković, biotehnolog iz Porodina, koji je stučno pomagao aleksinački poljoprivrednicima u sagledavanju inovacija za koje su oni zainteresovani.

Komentara: 0


# Boža Marković - Nesvrćanin Branislav Nedimović Agro sajam Centar za regionalni razvoj DARS
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima