Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kompjuter gaji jagode

rss

28.03.2015. Novosti

Na jugu Srbije sve više domaćina otkriva tajne hidroponske proizvodnje. Ogledni plastenik u aleksinačkoj poljoprivrednoj školi "Šumatovac"

Plastenik u dvorištu poljoprivredne škole

Poslednjih godina, sve veći broj poljoprivrednih gazdinstava na jugu Srbije odlučuje se za gajenje jagoda, a da bi se tom poslu posvetili ozbiljno - kako potencijalni, tako i uzgajivači koji već imaju i po nekoliko hektara zasada - domaćini često moraju da proširuju znanja. Jedan od retkih edukativnih centara u Srbiji, odnosno organizatora prenošenja znanja o savremenoj proizvodnji jagoda je i poljoprivredna škola "Šumatovac" iz Aleksinca, koja radi u saradnji sa danskim programom za razvoj voćarstva u ovom delu naše zemlje...

Inače, pre nego što se aleksinačka škola uključila u pomenuti projekat, nekoliko njenih profesora prošlo je obuku i dobilo odgovarajuće sertifikate od beogradske firme "Zeleni hit ", koja je - uz finansijsku pomoć iz Danske - u dvorištu "Šumatovca" montirala i opremila savremeni plastenik za hidroponsku proizvodnju jagoda uz korišćenje kompjuterske opreme, što podrazumeva da se kompletna prehrana biljke obavlja kroz vodu.

- Tržišta, pogotovo u zapadnoevropskim zemljama, zahtevaju sertifikovanu proizvodnju voća i povrća. Zbog toga smo se i odlučili za hidroponski način gajenja jagoda, koje će zadovoljiti sve standarde organske i ekološki prihvatljive proizvodnje - kaže profesor Vučeta Miletić.

Jagoda proizvedena na ovaj način, kaže, biće skuplja od one koja se gaji na otvorenom prostoru, ali već ima zainteresovanih za kupovinu upravo takve robe...

A da bi se stiglo do tog cilja, u toku su edukacije radi sticanja dodatnog teorijskog znanja, s obzirom na to da se radi o kompjuterizovanoj proizvodnji. Konkretno, mnogo toga bazirano je na programiranju: od temperature u plasteniku i vlažnosti, do količine svetlosti koja je jagodama neophodna za pravilan rast. Kod ovakvog tipa proizvodnje, saznajemo, eliminišu se i svi negativni elementi koji mogu da utiču na prinos i kvalitet ploda, što je i garancija za plasman na sve probirljivija tržišta.


(NE)DOSTIŽNA INVESTICIJA

O tome koliki se značaj pridaje uzgajanju ovog voća u aleksinačkoj opštini, svedoči i podatak da se u ovdašnjem selu Gredetin - već osam godina - održava manifestacija pod nazivom "Dani jagode"...

- Trenutno se na ovim prostorima, na otvorenom, uzgaja uglavnom industrijska jagoda, sa retkom proizvodnjom one stone, za upotrebu u svežem stanju. Verujem da će doći vreme kada ćemo govoriti o masovnijem hidroponskom uzgoju, ali je ona za sada još nedostupna većini proizvođača, prvenstveno zbog značajnih investicija. Jer, za plastenik poput onog u "Šumatovcu" treba uložiti minimalno 15.000 evra - kaže, predsednik udruženja "Jagoda" iz Gredetina Ninoslav Miljković.

D. Stojanović

Komentara: 0


# Poljoprivredna škola Šumatovac Gredetin Ninoslav Miljković Vučeta Miletić jagode
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima