Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opština zaobilazi javne pozive?

rss

11.04.2013. Izvor: Aleksinac.Net, RTS

Nedavno je objavljena vest da je opštinsko veće dalo saglasno za izgradnju mini hidro elektrane.

Nakon toga nije bilo nikakvih vesti, ali sada saznajemo da nadležno ministarstvo zahteva da svi ovi postupci idu putem javnih poziva.

Opština zaobilazi javne pozive?

Podsetimo, Opštinsko Veće opštine Aleksinac je 8. marta dalo saglasnost za sklapanje ugovora o izgradnji malih hidroelektrana na teritoriji naše opštine.


Veliko interesovanje za mini-hidrocentrale

Za dodelu energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji prijavilo se 1.380 investitora za 317 lokacija, izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prijave još nedelju dana, kaže ministarka.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je u Surdulici da se na javni poziv Ministarstva za dodelu energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji prijavilo 1.380 zainteresovanih investitora za 317 lokacija.

Mihajlović je rekla da će se na prijave čekati još nedelju dana, a da će potom komisija ministarstva energetike o njima odlučivati i da se sredinom maja već očekuje rang lista potencijalnih investitira za gradnju mini hidroelektrana.

Mihajlović je rekla da je plan da prve hidroelektrane budu izgrađene 2015. i 2016. godine.

Region Vlasine je prepun lokacija za izgradnju malih hidroelektrana a na javni poziv se javilo oko 40 zainteresovanih iz Vlasotinca i 138 iz Surdulice, rekla je Mihajlović.

Mihajlović kaže da za male hidroeletkrane mora da postoji javni poziv kako bi se omogućila pregledna dodela dozvola i dobili kvalitetni investitori za taj posao u Srbiji, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta.


Kako je moguće da opština da rok do kraja godine, kada ministastvo završava prikupljanje prijava ovih dana?!

I do sada je postojala praksa da se stvari od javnog značaja ugovaraju neposrednim putem, da retko postoji projektna dokumentacija, a o tenderima ne treba pričati. Svojevremeno je, tadašnji Izvršni odbor, odobrio PTT-u da postavi sistem kablovske televizije u Aleksincu. Do ovog posla nije došlo, ali je ovakav dogovor odvukao mnoge investitore koji su tada želeli da prave regionalni sistem za internet.

Sporne radnje oko tendera doprinele su tome da je Aleksinac već više meseci u mraku. O drugim problemima koji se zbog mraka i ne vide drugom prilikom...

 

 

Komentara: 1


# Zorana Mihajlović opština opštinsko veće
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}