Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opština konačno postaje članica NALED-a

rss

10.02.2013.

Nakon što je Sporazum o učlanjenju dobio saglasnost Opštinskog Veća, Opština Aleksinac postaje članica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj - NALED.

Time je otvorena mogućnost kvalitetnije sarednje na području poslovnih investicija.

Opština konačno postaje članica NALED-a

Reč je o poslovnoj asocijaciji koja u svom članstvu okuplja i povezuje privatni, javni i civilni sektor. Organizacija trenutno broji preko 160 članova, među kojima su najuspešnije kompanije, opštine i NVO organizacije. Osnovni cilj NALED-a je da obezbedi podsticaj neposrednim stranim ulaganjima, ali isto tako i trajnu, stabilnu i funkcionalnu saradnju predstavnika privrede, privrednih udruženja, stranih investitora, državnih organa, jedinica lokalne samouprave i institucija građanskog društva sa ciljem poboljšanja opšteg ambijenta za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta.

Kljčne oblasti zajedničkog delovanja potpisnika Sporazuma, Opštine Aleksinac i NALED-a, su promocija investicija i podrška postojećoj privredi, pravne reforme uz učešće privrede i jačanje kapaciteta opštine.

Kako u opštini tvrde, pogodnosti koje će opština Aleksinac kao potpisnica moći da uživa jesu prvenstvo u informisanju o najnovijim dešavanjima na polju zakonodavne aktivnosti od značaja za privredu, uticaj na zakonodavstvo, učestvovanje na konferencijama i okruglim stolovima sa ministrima, ambasadorima, donatorima, gradonačelnicima i privrednicima, promocija i jačanje imidža, pristup fondovima i realizacija projekata.

Međutim, ni do sada optšina nije mogla da bude uskraćena za ove informacije. NALED redovno informiše javnost, o čemu je više puta bilo reči na ovom sajtu.

Nadamo se da će opština konačno nešto i učiniti da se ostvare investicije. Vladajućoj strukturi treba da bude jasno da pare ne dolaze same od sebe već da investitore treba privući. Za sada, osim tvrdnje da autoput prolazi kroz našu opštinu, rukovodioci nisu ništa drugo preduzeli.

Sa druge strane, opština je u obavezi da javno oglašava sve javne nabavke i tendere za investicije. Ovo do sada nije bio slučaj već su pozivi išli na svega par adresa. NALED očekuje više transparencije kada su u pitanju opštinske pare, jer NALED ne podrazumeva samo dolazak investitora, već i veći uticaj privrede na trošenje opštinskog novca (čitaj: novca građana).

Da li će opština Aleksinac dobiti sertifikat NALED-a? To je sledeća instanca u saradnji sa ovom organizacijom. Za to se treba potruditi.

Komentara: 0


# opština
@ 

[ Dodaj komentar ]