Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Malom biznisu ukinute lokalne takse

rss

11.10.2012. Opština Aleksinac, Radio Aleksinac

Mala pravna lica i preduzetnici oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje firme.

Nove komunalne takse od 1. oktobra smanjuju opštinski budžet za 15 miliona?

Malom biznisu ukinute lokalne takse

Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda opštine Aleksinac izdalo je obaveštenje da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave propisano da mala pravna lica i preduzetnici, koji imaju godišnji prihod od 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Shodno tome, obaveštavaju se obaveznici komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (preduzetnici i mala pravna lica) da Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda Opštinske uprave opštine Aleksinac, u što kraćem roku, dostave dokaze o ukupnom godišnjem prihodu za 2011. godinu, kako bi u skladu sa pomenutim zakonom bili oslobođeni plaćanja komunalne takse za period od 1.10. do 31.12.2012. godine.

Nezvanično, procenjuje se će ovim zakonom, od oko 1.500 pravnih subjekata u Aleksincu, takse biti oslobođeno skoro 80 odsto njih, a da će aleksinačka opštinska kasa biti uskraćena za oko 15 miliona dinara.

Kako u razgovoru za Radio Aleksinac potvrđuje načelnica Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda opštine Aleksinac ovakve odluke rezultat novina u Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava koji je stupio na snagu.

Po ovom zakonu, mala privredna društva od 1. oktobra nisu u obavezi da plaćaju komunalnu taksu ukoliko njihovi godišnji prihodi ne prelaze 50.000.000, dinara. Srednja privredna društva plaćaju taksu u iznosu od dve prosečne zarade ostvarene na teritoriji opštine Aleksinac u periodu od januara do avgusta 2011. godine, dok je za velika privredna društva ta taksa ograničena na tri zarade.

Malom biznisu ukinute lokalne takse

Pravna lica i preduzetnici koji se između ostalog bave bankarstvom, osiguranjem, proizvodnjom i trgovinom naftom, poštanskim uslugama i slično, mogu plaćati taksu u iznosu i do deset prosečnih zarada u opštini Aleksinac.

- Ovim zakonom je praktično urađeno ono što se godinama pričalo, da će se za opštine koje svojim odlukama donose obaveze za privredna društva i preduzetnike u nekim enormnim iznosima, na primer po milion ili dva miliona dinara na godišnjem nivou, biti ograničena mogućnost da svojim odlukama propisuju tako velike komunalne takse.

Načečnica Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih finansija opštine Aleksinac podseća preduzetnike koji su do 1. oktobra, kada je pomenuti zakon stupio na snagu, uplatili ceo iznos komunalne takse za 2012. godinu, da imaju mogućnost da podnesu zahtev za preknjiženje novonastalog viška na druge lokalne dažbine kao što su porez na imovinu, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta ili naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine.

- Što se tiče utvrđivanja činjenice da li je neko privredno društvo malo, srednje ili veliko, podaci o tome postoje u Agenciji za privredne registre i ovo odeljenje će po službenoj dužnosti utvrditi da li se radi o srednjem, velikom ili malom preduzeću.

Sagovornica, međutim, ističe da su sva preduzeća i privredni subjekti dužni da Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda opštine Aleksinac dostave potvrdu o visini ostvarenih prihoda u prethodnoj godini, tačnije fotokopiju bilansa stanja i bilansa uspeha u 2011. godini, kako bi ova služba mogla da donese nova rešenja i utvrdi nova zaduženja za komunalne takse od 1. januara do 30. septembra 2012. godine.


video...

Komentara: 0


# Radio Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima