Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dulić procenio rezerve škriljaca za ceo vek

rss

03.01.2012. Izvor: Beta

Tender za savetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju naftnih škriljaca na teritoriji Aleksinca biće raspisan u januaru 2012. godine.

To je najavio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Dulić procenio rezerve škriljaca za ceo vek

"Savetnik bi pomogao oko privlačenja velikog stranog investitora i očekujemo da bi mogao da sačini međunarodni tender za njegov odabir u narednih nekoliko meseci, a mi u ministarstvu bi voleli da to bude najkasnije do polovine 2012. godine", kazao je Dulić.

On je istakao da eksploataciju ne može da počne "pre kraja 2016. ili početka 2017. godine", navodeći da su aktivnosti oko početka korišćenja naftnih škriljaca u okolini Aleksinca velike i da se sve radi u skladu sa zakonom.

Ministar rudarstva je rekao da bi od naftnih škriljaca u Aleksincu trebalo da se godišnje proizvede između 500.000 i 600.000 tona nafte, oko 100 megavata električne energije i da se obezbedi toplotna energija za taj grad i okolna mesta. "Da bi se to desilo potrebno je da se investira između 700 i 800 miliona evra, a uključujući ono što će biti potrebe tog kopa, biće potrebno oko milijardu evra", rekao je Dulić i naglasio da će posao oko eksploatacije uposliti nekoliko hiljada ljudi.

"Cilj je da dovedemo najmoderniju svetsku tehnologiju da bi uljani škriljci postali resurs koji može da značajno popravi energetski bilans Srbije", kazao je on i istakao da će,zbog bogatstva nalazišta koje poseduje na svojoj teritoriji, Srbija insistirati da država bude većinski partner u budućem preduzeću.

Dulić je precizirao da se na teritoriji Aleksinca vrše poslednja ispitivanja "koja treba da definišu bilans naših rezervi", ali je naveo da već sada može da se kaže da će uljani škriljci "biti iskorišćavani nekoliko narednih decenija, ako ne i čitavih 100 godina".

On je kazao da je cilj da tehnologija koja se bude primenjivala bude u skladu sa visokim evropskim standardima i da minimalno opterećuje životnu sredinu.

Dulić je ocenio kao "neprihvatljivo" da se kao partner prihvati neko ko želi samo da koristi prirodni resurs, ubire dobit i plaća rudnu rentu.

"Kroz procese u narednim mesecima jasno ćemo staviti do znanja da mi naše resurse, ne samo kada su u pitanju uljni škriljci, već sve mineralne sirovine, hoćemo da eksploatišemo u saradnji sa svetskim firmama samo u odnosu u kome je država partner", kazao je on.

Insistiraće se, kako je dodao, i da Srbija ne bude zona u kojoj će se ruda samo vaditi, a potom slati u inostranstvo na preradu, već da se na njenoj teritoriji obavlja finalizacija rudarske prerade.

"To je sastavni deo nove strategije o upravljanju mineralnim resursima u Srbiji koji je završena i koja će ovih dana ući u vladinu proceduru i biti pred poslanicima Skupštine Srbije u narednih nekoliko meseci", kazao je on.

Dulić je naveo da će "strategija u potunosti preurediti viziju razvoja rudarstva i omogućiti da se rudarska dobit pretoči u rast bruto domaćeg proizvoda".

"Srbija na osnovu svog rudnog bogatstva može pored rudarskih firmi da privuče i one koje se bave preciznom mehanikom, elektronikom, auto industrijom i koje će ugrađivati materijale koji se pronađu na njenoj teritoriji", kazao je on.

Dulić je rekao da je srećna okolnost i to što se najveći rudni potencijali nalaze u onim delovima zemlje koji su najnerazvijeniji, zbog čega veruje da će rudarstvo biti motor za smanjenje velikih regionalnih razlika.

Britansko-ruski investicioni fond Zao star koji je jedna od zainteresovanih kompanija za strateško partnerstvo sa državom, procenjuje da bi Srbija tokom nekoliko decenija od eksploatacije uljnih škriljaca u Aleksincu mogla da ostvari dobit između 60 i180 milijardi dolara, o čemu opširnije možete čitati ovde.

Ministar rudarstva je zaključio da bi Srbija narednih godina, sa podizanjem kapaciteta vađenja ruda, od rudne rente mogla da ubire i više od pet milijardi dinara godišnje i podsetio da je 2011. godine naknada za eksploataciju rudnih bogatstava bila oko dve milijarde dinara, dok se u 2012. godini očekuje 2,8 milijardi dinara.


Komentara: 4


# uljni škriljci škriljci
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dojchin 03.01.2012.
  Ovaj (ne)covek se sa djavolom udruzio i prodao mu dusu svoju tako da ga za narod i drzavu nista ne vezuje. On mnogo dobro zna da ce izgubiti na sledecim izborima ali ce zato sa ovim poslom u vezi skriljaca bez obzira ko pobedi na tenderu (a nekako verujem da ce to ipak "slucajno" biti estonci), osigurati svoj zivot i zivot svojih naslednika jer je osigurao svoj deo provizije, bilo ko da pobedi. Nedajte mu sansu da se bogati preko ledja nasih prirodnih bogatstava jer to nije njegova dedovina!!!! Svi oni "zzuti" na boljim funkcijama su vec dokazani trgovci onoga sto pripada narodu i ne dozvolite im da to vishe rade.

 • (+0) (-0)

  Aleksandar 03.01.2012.
  http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=570778#k6284862

 • (+0) (-0)

  buda 30.03.2012.
  kakav pacijent

 • (+0) (-0)

  buda 30.03.2012.
  ali ne dulic, vec ovaj koji je dao ovaj bolesni komentar. malo nam je jedna toponica


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}