Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Do kraja godine tender za eksploataciju škriljaca

rss

01.11.2011. Izvor: Beta

Srbija će do kraja godine raspisati tender za strateškog partnera Vlade Srbije u eksploataciji uljnih škriljaca u Aleksincu, kaže Oliver Dulić.

Srbija dobija naftu iz Aleksinca?

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je na međunarodnoj konferenciji o rudama Srbije u Beogradu kazao da postoji veliko interesovanaje rudarskih firmi iz Evrope, Rusije i SAD da uđu u starteško partnerstvo sa državom Srbijom na tom projektu.

On je podsetio i da je Vlada Srbije osnovala preduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom uljnih škriljaca iz kojih može da se dobije nafta.

Direktorka organizacije rudarske industrije Evropske unije Korina Hebestrajt je kazala da je otvaranje te kancelarije, koja na jednom mestu može da ponudi sve odgovore investitorima, "odličan potez". Ona je dodala da je to jedna od stvari koje je ta organizacija predložila organima EU - da se svi problemi rešavaju na jednom mestu.

Kako je istakao, "u narednih 10 godina Srbiju očekuju investicije od oko tri milijarde evra u oblasti rudarstva, a eksploatacija uljnih škriljaca je jedan od projekata".

U tom periodu, naveo je Dulić, očekuje se otvaranje novih rudnika, modernizacija i revitalizacija postojećih rudnika i otvaranje novih radnih mesta.

'Planirano je da se do 2020. poveća učešće rudarske industrije sa dva na više od pet odsto bruto domaćeg proizvoda i da godišnji bruto prihod od rudarstva bude 2,3 milijarde evra", kazao je on.

Broj radnih mesta u rudarstvu trebalo bi da sa poveća 25.000 na 30.000 u narednih 10 godina.

Dulić je kazao da očekuje da će novi zakon biti usvojen za dve sedmice u Skupštini Srbije i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude usvojena i startegija upravljanja mineralnim sirovinama.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva zkona je i zaštita životne sredine, ali i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja industrijskih kapaciteta i tržište Srbije svim mineralnim sirovinama.

On je precizirao i da bi prema planovima ministarstva trebalo da budu otvoreni, pored ostalog, novi rudnik uglja Štavalj, kao i rudnik fosfata u Bosilegradu, navodeći da se očekuje i modernizuju velikog broj rudnika u Srbiji kako bi se koristile nasavremenije tehnologije za eksploataciju.

Razvoj rudarstva će, kako očekuje Dulić, omogućiti i ravnomeran regionalni razvoj, jer se ležišta minerala nalaze u nerazvijenim delovima Srbije.


Komentara: 4


# tender zaštita životne sredine
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  dojchin 02.11.2011.
  Pa zar cete ovoj faci da verujete?! Rasprodali sve sto je na zemlji, a sada su poceli da prodaju i ispod zemlje! A vi opet glasajte za njih ...Ako dozvolite povrsinske kopove potpisali ste sebi, svojoj deci i unucicima smrtnu kaznu, a njima duble dzepove, lepse kuce i raskosan zivot ...birajte!

 • (+0) (-0)

  Unapred zahvalan 03.11.2011.
  Bio bi zahvalan ukoliko bi mi neko ostavio link gde mogu da se malo vise informisem o skriljcima, da li je opasno, koliko i zasto. Unapred zahvalan gradjanin.

 • (+0) (-0)

  sasha 28.11.2011.
  Zamolio bih gospodina da nam malo pojasni zasto su opasni povrsinski rudnici pa smo potpisali smrtnu kaznu ako ih dozvolimo, hvala

 • (+0) (-0)

  zezelj 05.12.2011.
  Vala kako izgleda neko ce da bas popuni dzepove a nama eto zagadjenja pa nam jutra nece biti vise sveza i bistra nego teska i tmurna a i procenat kancerogenih oboljenja bice veoma povecan a zdravog voca i povrca videcemo samo jos na slici kao i ribe u moravici i moravi ali i ne samo to vec puno stvari jos


[ Dodaj komentar ]