Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Biogorivo ne koristimo dovoljno

rss

13.11.2011.

Specijalni savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić kaže da se veliki neiskorišćeni potencijali kriju u proizvodnji biogoriva i korišćenju uljnih škriljaka

Petar Škundrić

- Srbija ima značajne zalihe energije u nekonvencionalnim nalazištima, a samo se mogućnost korišćenje uljnih škriljaka u najvećem basenu u Aleksincu procenjuje na 200 miliona tona ekvivalentne nafte - izjavio je Petar Škundrić, specijalni savetnik za energetiku predsednika Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, neiskorišćeni potencijali kriju se i u proizvodnji biogoriva.

- Na stotinak hektara zapuštenog zemljišta može da se uzgaja sirak, jerusalimska artičoka i krompir, što bi obezbedilo oko 300.000 tona bioetanola - kaže Škundrić. - A samo od uljarica, mogli bismo da dobijamo 220.000 tona biodizela.

Što se tiče potencijala aleksinačke optine država još uvek nije izvršila procenu eventualnog zagađenja do koga bi došlo eksploatacijom naftnih škriljaca. Takođe, ne postoji ni procena alternativnih izvora energetike.

Ostaje pitanje da li bi proizvodnja biogoriva na značajnoj poljoprivrednoj teritoriji bila korisnija za veći broj domaćinstava, a sigurno je da bi bila neuporedivo bolja za ekološku sliku  naše opštine.


Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]