Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac, za sada, bez hidro energije

rss

02.07.2013.

Ovih dana Ministarstvo energetike objavilo je Rang listu investitora za izgradnju mini hidroelektrana.
Na ovim spiskovima nema ni jedne lokacije u opštini Aleksinac.

Aleksinac, za sada, bez hidro energije

Iako je najavljivano da je lokalna samouprava postigla dogovor sa investitorom, a opštinsko veće je dalo saglasnost za izgradnju, od izgradnje elektrane na Južnoj Moravi, izgleda neće biti ništa.

Potencijalni investitor nije prijavio ovu lokaciju, a nije konkurisao ni na jednoj drugoj lokaciji.

Podetimo, Opštinsko Veće opštine Aleksinac, je na sednici održanoj 7. marta 2013. godine, dalo saglasnost za sklapanje ugovora o izgradnji malih hidroelektrana na teritoriji naše opštine.

Po tom planu, radilo se o izgradnji tri male hidroelektrane kapaciteta 4 mW  za proizvodnju električne energije dobijene iz obnovljivih prirodnih izvora energije - hidropotencijal reke Južne Morave, a ukupna vrednost projekta je procenjena na 20 miliona evra.

Nosilac projekta trebalo je da bude privredno društvo "Project eco energy" d.o.o. iz Beograda, koji je bilo u obavezi da do kraja godine započne postupak dobijanja koncesije pred nadležnim državnim organima.

Iako je izostao bio kakav javni poziv, smatrali smo da je dobro što se stvaraju ovakve investicije.

Međutim, ubrzo smo saznali da Ministarstvo energetike ima to u svojim lanovima, kao i jasno utvrđenu dinamiku.

Ovih dana, posao oko pribavljanja prijava investitora je okončan.

Za 65 lokacija nije bilo prijavljenih, podneto je 9 prijava za lokacije koje nisu bile na spisku, a 39 lokacija je izuzeto sa spiska iz razloga spornih dozvola, prijava i nesuglasica sa opštinama.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije objavilo je 19.02.2013. godine Obaveštenje o lokacijama koje su prostornim planovima jedinica lokalne samouprave predviđene za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije na bazi vodnih resursa. Obaveštenje je objavljeno na osnovu Sporazuma između Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine  i 17 gradova i opština: Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Kraljevo, Kruševac, Ljubovija, Nova Varoš, Pirot, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Surdulica, Tutin, Vlasotince, Ivanjica i Užice, koje su predložile ukupno 317 lokacija. Rok za podnošenje prijava istekao je  05.04.2013. godine. Prijavilo se 173 domaćih i stranih potencijalnih investitora, koji su podneli ukupno 1464 prijave.

Pregled svih potencijalnih investitora sa lokacijama za koje su se prijavili možete preuzeti OVDE.
Konačnu listu investitora koje je Komisija predložila za potpisivanje Trojnog memoranduma o razumevanju možete preuzeti OVDE.

 

Komentara: 0


# Aleksinac opštinsko veće
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}