Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac tone sa privredom

rss

03.08.2015. D. Stojanović, Novosti

Ima li, posle niza loših privatizacija, izlaza iz sumorne svakodnevice u nekada moćnom gradu na Moravici.
Konfekcija "Morava", koju je kupio nemački "Gramer", sve što proizvede izvozi - jedina svetla tačka

Dobrica Ranđelović / Jedan od protesta radnika propalih firmi

U gradu na Moravici svojevremeno je postojalo tridesetak fabrika i drugih industrijskih preduzeća koja su, uglavnom, uspešno radila. Danas se ono što je od toga ostalo može izbrojati na prste jedne ruke, pa ne čudi što je - od oko 11.000 nekadašnjih radnika - u aleksinačkoj privredi ostalo jedva hiljadu i po trudbenika: pet puta manje od 7.600, koliko je ljudi trenutno u evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje!

- Loše privatizacije uništile su većinu preduzeća i nema te sile koja nas može izvući sa dna, osim ako se ne desi neko čudo, a ja u čuda ne verujem... Mnogi od kolektiva postoje i danas: neki samo na papiru, drugi zarasli u korov, treći očerupani do temelja, pa je postalo normalno reći kako je od aleksinačke privrede ostalo samo - groblje. I, nikome ovde nikada neće biti jasno kako su netragom nestale tako poznate i uspešne firme, poput "Selekcije", "EMPE", "Betonjerke", "Frada", "Fahopa", "Živinarstva", "Progresa", PIK... - kaže predsednik Samostalnog sindikata opštine Aleksinac, Dobrica Ranđelović.

I, zaista, nekada su filteri "Frada" završavali u mnogim evropskim zemljama, firma je zapošljavala 450 ljudi, a onda je privatizacija sve svela na - četvrtinu! Slično je i sa fabrikom profila i cevi "Fahop", kojoj je sada jedina nada izvesna kompanija iz Čačka, koja ju je kupila i uposlila stotinak metalaca. Nadalje, i u "Betonjerki" se, do privatizacije, radilo po evropskim normativima, a onda je došao novi gazda, upropastio firmu i završio iza rešetaka. 

OKOSNICA privrednog razvoja aleksinačkog kraja nekada su bili poljoprivreda i rudarstvo, odnosno PIK "Aleksinac" i "Aleksinački rudnik mrkog uglja", koji su zapošljavali po 1.000 radnika. Posle višegodišnje agonije, PIK je otišao u stečaj, te ostao bez ijednog zaposlenog, a krčmljenje imovine obeležila je rasprodaja 363 hektara zemlje po ceni od samo 17 evra za ar. Rudnik je zatvoren 1989, ali je u njemu i dalje zaposleno oko 300 kamarata, koji rade u drugim ugljenokopima po Srbiji.

Trenutno, ovaj kolektiv je u stečaju, a preostalih 30 od nekadašnjih 200 radnika svakodnevno strepi šta će sutra biti... Odavno se ugasila i konfekcija "Morava", koja je radno angažovala 800 šivača, ali je ona imala sreću da je kupi nemački "Gramer", pa sada oko 1.300 radnika - uključujući i pogon na Aleksinačkom Rudniku - izrađuje komponente za automobilska sedišta. I, sve ide u izvoz.

- Izgubljeni su vreme i vrednosti koje nikada ne možemo da vratimo. Zašto se čelnici opštine nisu pridružili radnicima, pa zajedno digli glas protiv loših privatizacija - ističe Ranđelović.

A, da je situacija u aleksinačkoj privredi loša, slaže se i zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić.

- Kada su firme privatizovane, nas u lokalnoj samoupravi niko ništa nije pitao, a sada se pokazalo da je to listom bio traljav posao, od kojeg svi "peru ruke". Ostali smo mi, nemoćni pred nezadovoljstvom radnika - kaže Čedomir Rakić, povodom zamerki Dobrice Ranđelovića da se lokalni čelnici nisu pridružili radnicima u borbi protiv loših privatizacija.

 

Komentara: 6


# privreda Čedomir Rakić Aleksinački Rudnik Gramer sindikat automobil Dobrica Ranđelović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-7)

  Aleksandar 03.08.2015.
  Ove se navodi da je privatizacija jedini uzrok uništenja privrede?
  Zahvaljujući privatizaciji i imamo Gramer.
  PIK nema veze sa privatizacijom. Empa, npr, nije ni dočekala privatizaciju, zatvorena je znatno ranije. O rudnicima ne treba ni pričati, nažalost, neki drugi uslovi su doveli do zatvaranja.

  Postoje preduzeća koja su nastradala u privatizaciji, mada ne možemo reći da su bila u nekom stanju. Pa i Alpos je prodat iz stečaja (mada tako nije moralo da bude)

  Dakle, Dobrice, budi malo objektivan i prepoznaj prave razloge stradanja privrede.

  Bitnije o toga jeste pronaći šta je to što može pokrenuti privredu. Od kukanja nema ništa.

 • (+12) (-0)

  Ja 03.08.2015.
  Jeste, ali npr za zatvarnje Betonjerke je direktno kriva privatizacija, zajedno sa ostalim faktorima - jednostavno, ovud drzavu ne interesuje nista sem da sve rasproda i da stavi pare u dzep

 • (+11) (-0)

  kika 03.08.2015.
  Lose ste obavesteni po pitanju Betonjerke i tih"tridesetoro"(19-oro),je ostalo na ulici svi su dobili otkaz ugovora o radu 01.07.2015.,tako da je i ovo preduzece naravno krivicom 80% drzave tu gde jeste,i to sve zbog necije neodgovornosti agencije za privatizaciju koja je i ostale pustila niz vodu... Naravno opstinsku VLAST to ne interesuje mi smo gradjani neke druge opstine a ne ove!!!!!

 • (+16) (-1)

  bivsi radnik 04.08.2015.
  Dobrice pa jedan od ucesnika propadanja FAHOPA je bio predsednik sindikata, g-din Karpinski ,koji je pristao na sve uslove samo da sacuva svoju fotelju.A o dolasku Milosavljevica(fabricki Stipe Mesic) necu ni da komentarisem.Jednostavno receno SRAMOTA...

 • (+9) (-1)

  Ko li ga dovode proklet bio 04.08.2015.
  Taj Zoran Milosavljevic redom zatvara firme. I kod Demokrate i kod Naprednjaci, u sve vlasti ga ima. Svaka mu cast

 • (+5) (-0)

  turista 04.08.2015.
  aleksandre nemas ti pojma . empa je bila prodata prva jos decembra 2002 .samo su pobegli


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima