Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promet na Beogradskoj berzi premašio 2,3 milijarde dinara

rss

16.10.2006. Olivera Bugarinović

Najveći skok zabeležile akcije Zepter banke

Ukupan obim prometa ostvaren na Beogradskoj berzi u periodu od 9. do 13. oktobra dostigao je 2,3 milijarde dinara, odnosno 28,7 miliona evra. Zaključno sa petkom, na slobodnom berzanskom tržištu Berze nalazi se 1,127 emisija akcija, od čega je prethodne nedelje trgovano sa 149 emisija (40 emisija akcija zabeležile su rast cene, 57 pad, dok 52 emisije akcija nisu zabeležile promenu u ceni). Iako ukupan promet ukazuje na pad od 12,58 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, situacija je obrnuta kada je reč o indeksima Beogradske berze koji su zabeležili rast.

Osvrnemo li se na strane investitore, zapazićemo da njihovo učešće u ukupnom prometu iznosi 80,20 odsto, pri čemu je njihova aktivnost bila prilično izražena kako u trgovanju obveznicama RS, tako i u trgovanju akcijama. U prilog tome govori podatak da je učešće stranaca u trgovanju obveznicama RS ove nedelje iznosilo 72,87 odsto, dok je u trgovanju akcijama njihovo učešće bilo za nijansu bolje i iznosilo je 83,07 odsto.

Ubedljivo najveći rast cene, veći od 75 odsto ostvaren je u trgovanju akcijama Zepter banke i Hypo Alpe-Adria banke. Poslednja ostvarena vrednost akcija Zepter banke iznosi 28.250 dinara, dok je trenutna tržišna cena akcija Hypo Alpe-Adria Banke 3.670 dinara. Veliki skok cene na nedeljnom nivou beleže i akcije Jugoagenta iz Beograda, čija vrednost posle nedeljnog rasta od 52,21 odsto iznosi 1.000 dinara.Konstantan rast cene beleže i akcije Tehnogasa iz Beograda. Cena akcija ovog preduzeća porasla je sa 8.102 dinara, koliko je bilo na početku nedelje, na 8.815 dinara kolika je njihova trenutna tržišna cena. Najviše se trgovalo akcijama AIK banke iz Niša i akcijama Komercijalne banke iz Beograda, koje su ostvarile promet od po 280 miliona dinara. Zapažen obim prometa ostvarile su akcije Agrobanke - 245,3 miliona dinara. Akcijama NIP Kompanije Novosti i Soje protein iz Bečeja takođe se dosta trgovalo što pokazuje promet veći od 170, odnosno 140 miliona dinara ostvaren u njihovom trgovanju.

U četvrtak, 12. oktobra održana je i aukcija po metodu minimalne cene. Akcijski fond je izneo paket od 8.200 komada akcija preduzeća Ishrana iz Aleksinca, pri čemu je kao minimalna cena navedena vrednost od 844 dinara. Nakon nadmetanja dva potencijalna kupca, paket Akcijskog fonda prodat je po ceni od 1.250 dinara. Danas će biti nastavljeno trgovanje akcijama izdavaoca Tigar iz Pirota, nakon privremene obustave koja je trajala u periodu od 10. do 13. oktobra, a sve to zbog promene ISIN broja akcija izdavaoca. Izvršena je split akcija, odnosno svaka akcija ovog preduzeća podeljena je na 10 novih akcija, pri čemu je nominalna vrednost akcija smanjena za 10 puta i ona sada iznosi 1.200 dinara. Cilj splita akcija jeste povećanje likvidnosti i bolje raspolaganje akcijama od strane njihovih vlasnika.

Indeksi na uzlaznoj putanji

Indeks najlikvidnijih srpskih kompanija, BELEX15 dostigao je prethodne nedelje dva istorijska maksimuma. Prvi je zabeležen u četvrtak, 12. oktobra kada je BELEX15 vredeo 1.455,85 indeksnih poena, da bi dan kasnije, u petak, 13. oktobra nastavio trend rasta i postavio novi istorijski rekord od 1.459,07 indeksnih poena. Poslednji dan trgovanja ovaj indeks završava na nivou od 1.450,93 indeksnih poena, što je za 4,76 poena,odnosno za 0,33 odsto više u odnosu na petak prethodne nedelje. Opšti indeks Beogradske berze, BELEXFM koji uključuje sve obične akcije kojima se bar jednom trgovalo na Berzi takođe beleži rast na nedeljnom nivou, a njegova vrednost ostvarena u petak, 13. oktobra iznosi 1.790,77 indeksnih poena.

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima