Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Evro treba da ojača, a gorivo da pojeftini

rss

11.10.2006. I. K. (glas-javnosti.co.yu)

Cena nafte na svetskoj berzi snižena je za čak 28 odsto, dok su derivati u Srbiji pojeftinili za samo osam odsto u proseku. Kada bi gorivo pojeftinilo više, pritisak na inflaciju bio bi manji, pa bi NBS mogla da ojača evro

Snaga domaće valute, za koju srpske firme izvozno orijentisane, ali i ekonomisti, smatraju da je nerealna, a da je ravnotežni kurs daleko iznad 81 dinar, koliko se juče dobijalo za evro, kao i inputi, od kojih je jedan od najvažnijih naftni derivati, u najvećoj meri utiču na izvoz. Ti parametri takođe veoma utiču i na inflaciju o kojoj brine Narodna banka Srbije.

- Kada bi kurs dinara prema evru bio u ravnoteži, a cene goriva u Srbiji odražavale realnu sliku onoga što se dešava na svetskoj berzi sirove nafte, srpskim izvoznicima, ali i vladi i centralnoj banci, sada bi bilo mnogo lakše, a izvoz domaćih proizvoda bi bio značajniji. Tada bi spoljnotrgovinski deficit Srbije, koji će, prema prognozama, biti čak sedam milijardi dolara, bio manji, a pokrivenost uvoza izvozom veći.    

- Kada bi država sada više vodila računa o relaciji kursa i cena derivata, kao i o sopstvenoj privredi, ne bi bilo straha da li će Srbija u budućnosti, kada sva preduzeća budu privatizovana, a ti izvori presušili, moći da plaća inostrane obaveze i odgovori uvozu - tvrdi jedan od srpskih privrednika.

Sada je dobar trenutak, navodi on, da centralna banka u saradnji s vladom olakša poziciju izvoznim preduzećima, tako što bi se odnos dinar - evro vratio na pređašnji nivo, a naftni derivati pojeftinili.

- Jer, cena sirove nafte na svetskoj berzi u proteklih par meseci pala je za preko 28 odsto. To je veliki prostor da se i cene derivata kod nas snize za mnogo više od samo osam odsto, koliko su pojeftinili u Srbiji. Ako bi gorivo pojeftinilo u većoj - realnijoj meri, pritisak na inflaciju bio bi manji jer bi cene pale, što bi olakšalo poziciju centralne banke Srbije da uravnoteži kurs dinar - evro.

- Tačno je da NBS i Ministarstvo finansija čine sve da obuzdaju inflaciju, ali to često rade na štetu sopstvene privrede - naglašava on i dodaje da je metod za usklađivanje cena derivata s cenama sirove nafte na svetskoj berzi loš i da ga treba revidirati jer ne odražava pravo stanje na tržištu.

PAD KURSA OŠTETIO PROIZVOĐAČE

Proizvođači industrijskog bilja koji su zaključili s prerađivačima ugovore o isporuci proizvoda sa ugrađenom deviznom klauzulom imaju razloga za ozbiljnu zabrinutost zbog pada kursa evra, izjavio je sekretar Udruženja za agrar Privredne komore u Sremskoj Mitrovici Vladimir Vlaović. Te proizvođače je pad kursa evra oštetio jer će, kako pokazuju računice, za isporučenu šećernu repu, soju i suncokret dobiti manje novca nego prošle godine. Lane je kilogram šećerne repe vredeo 2,4, a sada dva dinara, a niže su i cene uljarica kada se uzme sadašnji odnos dinara prema evru. Gubici proizvođača industrijskog bilja biće i veći ako se ima u vidu da su cene semena, zaštitnih sredstava, đubriva i goriva znatno povećane u odnosu na prošlu godinu, prenosi Tanjug.

Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima