Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Galije plovile Južnom Moravom?

rss

18.04.2014. D. Stojanović, Večernje novosti

U napuštenom koritu reke kod Aleksinca vadeći šljunak radnici sa bagerima iskopali sidro i najverovatnije delove broda. Plovnost ove reke u 4. veku ne spore ni istoričari. I Nišavom išle lađe

Dule Jakovljević pored sidra

Ako je suditi na osnovu korodiranog sidra i još nekoliko metalnih elemenata pronađenih iskopavanjem šljunka u Južnoj Moravi, moglo bi se zaključiti da je ona svojevremeno bila plovna. U napuštenom koritu reke kod Aleksinca, na dubini od četiri metra, radnici su bagerom zakačili ove delove koji liče na ostatke broda.

- Kada sam 7. aprila došao na posao na peskaru na mestu zvanom „Ključ“ u ataru Katun, nisam ni slutio da ću naići na nesvakidašnji prizor. Kašika bagera je u pesku zagrebla nešto čvrsto. Prvo što mi je palo na pamet jeste da se radi o zaostaloj bombi i malo sam se uplašio - kaže bagerista Žikica Stojadinović (37) iz Dobrujevca. - Ipak, odlučio sam da idem do kraja. U kašiki se pojavio neobičan metalni predmet. Prišao sam bliže i ugledao sidro.

Daljim kopanjem Stojadinović je našao još nekoliko zanimljivih metalnih predmeta, od sajle do držača i delova broda, koji imaju veze sa nekakvim plovilom.

- Metalni držač je spojen zakivcima (nitnama), a u novije vreme to se čini zavarivanjem. Isto je i sa metalnim klobnovima koji spajaju drvo i metal - objašnjava Dule Jakovljević, vlasnik peskare. - Ubeđen sam da se sidro na ovom mestu nije tek tako našlo i da u blizini svakako postoji i nekakvo plovilo pod peskom, pa ću uz pomoć prijatelja i detektora pokušati da ga lociram.

Istoričari ne isključuju mogućnost da je i Južna Morava svojevremeno u nekim delovima svog toka bila plovna. Sumnjaju da je sidro doneto i bačeno, jer bi pre završilo na otpadu.

- Zna se pouzdano da je u periodu između 4. i 5. kao i 16. i 17. veka, reka Nišava, koja se uliva u Južnu Moravu, bila plovna. Ljudi su trgovali, a prevoz robe vodenim putem je u to vreme bio najsigurniji - kaže Nebojša Ozimić, istoričar iz Niša.

Njegov kolega iz Aleksinca Gojko Milovanović navodi da je gotovo ubeđen da se sidro nije slučajno tu zadesilo. I to u delu gde je svojevremeno bio rečni tok.

PROMENjEN TOK
JUŽNA Morava je tokom vekova više puta menjala korito u ovom ataru. Nekada su na tom prostoru bila i pirinčana polja. Pojedini Aleksinčani su pod vodom nailazili i na ogromna hrastova stabla, čiji je prvi sloj debljine dvadesetak santimetra bio ugljenisan. Pre godinu dana i Jakovljević je izvukao stablo dugo 16 i prečnika jedan metar, a svojevremene ekspertize u Zagrebu su potvrdile da su izvađena stabla pod vodom bila najmanje 1.200 godina.

Komentara: 4


# prevoz Gojko Milovanović Južna Morava
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Da nece uskoro lokalni izbori ... 18.04.2014.
  Ovo bi trebalo biti glavni argument za pokretanje epohalnog projekta od drzavnog znacaja uz vec opste poznat Beograd na vodi , koji bi plovnim kanalom povezao Srbiju preko Morave via Vardar sa Egejskim morem. Pre neki dan na uscu Moravice u Moravu, kod Aleksinca ,neki ribari su nasli takodje delove brodova, onako, omanjih sto samo ide u prilog da bi Moravu trebalo prokopati i uciniti je plovnom.Svi bi imali koristi.Privreda,poljoprivreda,turisti koji bi nagrnuli u obilazak, procvat bi dozivela sela,etno kucice prodaja suvenira,rucno tkani cilimi,kosarice sa cvecem,ambijent kakav se pozeleti moze, divno.

 • (+0) (-0)

  Bujan 21.04.2014.
  Auuu de će mo te pare od turista i avanturista,bre,bre,bre.!

 • (+0) (-1)

  Misirac 28.04.2014.
  Obican anker za davno napustenu i potonulu skelu. Kakve galije, kakvi polovi putevi, kakav narod najstariji.

 • (+0) (-0)

  zoki m 02.05.2014.
  Da...a Jakovljevic je bio KAPETAN LADJE....


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}