Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Karantin i prvi lekari u Aleksincu?

rss

10.07.2017.

Fejsbuk stranica Aleksinac Večiti grad, koja često objavljuje istorijske činjenice o našem gradu, pod naslovom "Guske su spasile Rim, a buve Aleksinac" podseča na stvaranje karantina u Aleksincu, koji je uslovio i razvoj grada, kao i medicine na ovom području.

Karantin i prvi lekari u Aleksincu?

Malo istoričara pridaje značaj stvorenju Nosopsyllus fasciatus, ili pacovskoj buvi, u izdizanju Aleksinca od male neznatne seoske kasabe na Carigradskom drumu do značajne trgovačko-ugostiteljsko-zanatske varoši na graničnom plotu Miloševe Srbije.

Kodža-Miloš je i sam preživeo bolest koju ujedom prenosi pacovska buva i koja se zvala crna smrt, ili kuga. Kuga je umela u više navrata da prepolovi stanovništvo velikih gradova sadašnje Evropske unije.

Vladar Miloš iako nepismen, prepoznao je strašnu opasnost sa Istoka koju je turska vojska nehotično širila na svom putu, kao i brojni mučenici koji su bežali od bede iz neoslobođenih srpskih krajeva u tek oslobođeni Aleksinac.
On dovede u Aleksinac sve pismeno i sposobno što je Srbija imala u tom času i napravi karantin i bolnički špitalj najveći na Balkanu.

Podizanje karantina i dolazak velikog broja pismenih ljudi podigao je Aleksinac i u ekonomskom i političkom smislu, te on narednih decenija postaje mali Carigrad, peta varoš u Srbiji. O tome govori podatak da je u to vreme od devet lekara koliko ih je ukupno bilo u Srbiji čak dva službovalo u Aleksincu: Herman Majnert i Antonije Slavuj - direktor karantina.

Sa Fejsbuk stranice Aleksinac Večiti Grad


# istorija Aleksinac vojska karantin medicina
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima