Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

O čemu su pričali Staljin i prota Stevan Dimitrijević u Moskvi 1945.

rss

31.01.2016. Zorica Peleš

Kada je prota Steva Dimitrijević boravio sa delegacijom SPC na izboru ruskog patrijarha Alekseja Prvog, u januaru 1945. g. u Moskvi, bio je nenadano Staljinov gost u Kremlju.

O čemu su pričali Staljin i prota Stevan Dimitrijević u Moskvi 1945.

Kako je prota došao do Staljina pročitajte ovde, a u nastavku teksta o čemu su pričali, preneseno perom biografa Zorice Peleš.

Prota je otišao kod Staljina u pratnji jednog visokog državnog funkcionera, poreklom Srbina, čiji je deda bio general u carskoj ruskoj vojsci i protin prijatelj iz njegovih studentskih dana u carskoj Rusiji.

Staljin je, po njihovom ulasku u njegov kabinet, videvši Protu onako impozantnog, visokog (Prota je bio visok skoro dva metra) i u godinama, ustao i tako stojeći nekoliko sekundi, sva trojica posmatrali su se nekoliko sekundi dok Staljin nije uzviknuo, stavivši obe ruke na Protina ramena:

- Nu, sedi!

Prota je normalno čekao da prvo sedne Staljin, koji je tada bio za sve strah i trepet. Zatim je usledio razgovor, koji je otpočeo Staljin pitanjem:

- Šta si, tj. ko si?

- Jugosloven, odgovorio je Prota.

- No, ne pitam te to, već jesi li Srbin, Hrvat ili Slovenac?

- Srbin!, ponosno je uzviknuo Prota, našta je Staljin nastavio:

- A, Srbi su dobri ratnici. Srbi su se u Prvom svetskom ratu borili i stvorili Jugoslaviju. Srbi su između dva rata sačuvali Jugoslaviju, a sada će Srbi da sačuvaju komunizam.

- Srbi mi se sviđaju za razliku od Hrvata, koji su ljigavi i koje ne mogu da smislim. Posebno su mi se zgadili od trenutka kada sam saznao da su se borili na strani Nemaca, u nemačkim uniformama ovde na ruskom frontu. To je, ponavljam, još jednom jedan izuzetno ljigav narod, jer šta drugo reći za takav narod koji je Nemce dočekao na početku Drugog svetskog rata kao oslobodioce i to sa cvećem, kada su ovi ušetali u Zagreb.

- Upamti, oni ne vole ni vas Srbe, ni nas Ruse i vama Srbima se ne piše dobro sa Hrvatima.

Posle razgovora o Hrvatima prešli su na druge teme. Kako Prota nije imao nikakvu političku misiji u Moskvi, razgovor između njega i Staljina tekao je prirodno i srdačno. Razgovarali su o svemu i svačemu, pa i o religiji, jer je Staljin završio bio bogosloviju, ali je kasnije izbačen iz Duhovnog seminarija zbog širenja marksističkih ideja. Njegovi saradnici su govorili da je često, u tajnosti, išao na grob svoje majke .

Proti je rečeno, kada je krenuo u Kremlj, da Staljin može da ga primi na samo 20 minuta, ali on je toliko oduševio Staljina, koji ga je zadržao u razgovoru nešto više od 3 sata. Prota je bio veoma obrazovan, načitan i neverovatno duhovit i dok je pričao Staljinu neke doživljaje, Staljin se grohotom smejao i stomak mu se tresao od smeha. Na rastanku, pozdravljajući se srdačno sa Protom, Staljin mu je sav ozaren rekao:

- Nu, ti dobar čovek! Ti si prava enciklopedija i ne pamtim da sam skoro sa nekim ovako uživao u razgovoru, kao sada sa tobom.

Staljin se potom zahvalio Proti na poseti, a unuk našeg generala Srbina, je goreo od zadovoljstva što je drug Staljin toliko vremena posvetio prijatelju njegovog dede, generala.

Komentara: 3


# prota Stevan Dimitrijević Staljin Zorica Peleš
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-11)

  Ljubivoje 05.02.2016.
  Svi obrazovani danas znaju da je jedan od najvecih ubica naroda nad kojim je vladao Gruzijac antihrist, Staljin.Ruse je dolaskom na vlast odveo u izolaciju i smrt i zatvore.Postreljao je vise Rusa u miru,dok je vladao, nego sto je Rusa poginulo u svetskom ratu.Svi pamte njegove obracune sa neistomisljenicima i zloglasne logore u Sibiru, gulage,koje je stvorio za "prevaspitavanje" tih svojih neistomisljenika.Diktator koji je pola drzava tzv. istocne Evrope: Poljska,Slovacka-Ceska,Madjarska,Bugarska... od 1945.g. na silu drzao pod jednoumnom diktaturom uz pomoc stalne pretnje tenkova, streljanja, hapsenja, proterivanja.... Ni mi Srbi nismo narocito dobro prosli tih godina. Sve do 1990.g. kad su se normalni Rusi odrekli tog diktatora i njegove tiranije, kad su najzad dobili slobodu i porusili njegove biste.Dobili su slobodu zahvaljujuci mudrosti Gorbacova, koji nije hteo da bude diktator i drzi i dalje Rusiju izolovanu od ostatka sveta, vec je srusio komunisticku tzv. "gvozdenu zavesu" i tako doneo Rusima slobodu: slobodu putovanja, govora, razmisljanja, saradnje i poslovanja sa civilizovanim svetom. Od tada Ruse vidjamo sirom civilizovanog sveta. Do tada, pod Staljinom i njegovim dresiranim naslednicima su bili u "dobrovoljnoj" izolaciji od sveta... Koga to danas interesuje misljene ovog krvoloka....Ovo nije vezano za Protu. Svaka cast Proti i njegovom delu, ali pomenuti da se neko susretao sa ubicom svojih nenaoruzanih neistomisljenika i nije nesto dobro.Nije dobro danas sa ove istorijske distance,zato sto se danas zna da je posle Staljina ostalo oko 40 miliona mrtvih nenaoruzanih neistomisljenika Rusa koje je on ubio u miru za vreme svoje tiranije.Zna se,uci se u osmogodisnjim skolama, o predratnom savezu Hitlera, Staljina, Ante Pavelica, o savezu tadasnjih fasista, komunista i ustasa i o pomenutih 40 miliona grobova Rusa koje je poubijao Staljin.Sve arhive su danas otvorene i pristupacne i istocne i zapadne.

 • (+14) (-0)

  pera 01.06.2016.
  Blago tebi Ljubivoje. Nije lako biti nepismen. Pročitaj malo o Staljinu i problemima sa liberalima (stranim agentima koji su porobili CARSKU Rusiju, državu u usponu u svakom pogledu.

  Potom pročitaj ko je Ditrih Ekart. Internet kontrolišu oligarhije, ustrojene po mafijaškom proncipu. I o Ditrihu Ekartu piše da je mistik i ostale trice. Ali to je zato što je provalio agente jedne jake mafijaške grupe koja je osvojila i u crno zavila carsku Rusiju. Otkucaj na internetu Grobari Rusije. Samo će ti se kasti.

 • (+13) (-0)

  pera 01.06.2016.
  Propaganda je ista verovatno i sa Staljinom. „Istinu“ o Staljinu širi mafijaška oligarhija (kojoj je inače i Broz pripadao), kojoj je Staljin smetnja. Nemoj zaboraviti da je Lenjin (nekakvi muljani Kalmički Mongol onaj koji je započeo krvavi pir u carskoj Ruciji), insistirao da Staljin nikako ne sme da preuzme vlast. Lenjinov deda po ocu i baba su bili Kalmički Mongoli, a deda po majci Aleksandar Dmitrievič Izrail Bank je jevrejin, dok je njegova žena Ana Johanova Grošpf bila dete Nemaca i Šveđanke. Vladimir Iljič i njegov brat Aleksandar, iako iz dobrostojeće porodice, vaspitani su da mrze Rusiju i carvinu (pre se može reći da su instruirani, ali i da su ih roditelji usmeravali). Jake su snage koje su bile oko njega i nije mogao odmah da im se suprotstavi. Oni su bili svuda ubačeni (u ČEKU predvodio je Feliks Đeržinski koji nije Rus, NKVD, direktor NKVD je Enoh Gerševič Jeguda (ili da zvuči “po ruski” Genrih Grigorijevič jagoda)..pogledaj Grobare Rusije i pročitaj još koješta. Sa Staljinom su mafijaši napravili “grešku” i trudili se da je više ne ponove (Hruščov je takođe strani agent i prvo što je uradio je rušenje jedne pravoslavne svetinje, a drugo da “dotrči” do Broza koji je bio vrlo jak igrač mafije i izvini se za Staljinove postupke i radio je na štetu Rusa i Slovena, kao i zločnac Broz naravno).

  Zločinac Trocki Bronštajn(baš ruska „familiя“ - prezime), reče: „Ruski narod će izgoreti u NAŠOJ revoluciji.“ Pa zapitaj se sam, čijoj to „našoj“ revoluciji. Mafije kojoj nije odgovarao uspon Rusije. Bžežinski kaže da je oktobarska revolucija odgovor na naconalno buđenje jednog naroda (Rusa). Poveži malo ovo.

  Ruse su pobili judaizovani stanovnici Rusije ili Evrope! Počev od zločinca Lenjina pa mnogi uz njega koji i danas uništavaju Rusiju i Srbiju.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima