Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčanin u službi britanske imperije

rss

30.04.2017. Politika

Velika Britanija je 1837. godine poslala prvoga britanskog konzula, pukovnika Džordža Lojda Hodžisa, na dvor kneza Miloša Obrenovića.

Aleksinčanin u službi britanske imperije

Diplomatska pošta se prenosila kurirskim putem, a sa Orijenta je ulazila u Srbiju preko Aleksinca. U ovom gradiću sa tri hiljade stanovnika nalazila se stalna postaja engleske vlade. Kako su zbog karantinskog nadzora britanski kuriri morali duže da borave u Aleksincu, konzul Hodžis je zamolio kneza Miloša da englesku diplomatsku poštu prenosi srpski kurir, kako bi što brže stigla do krajnjeg odredišta.

Miloš je molbu sa zadovoljstvom prihvatio, a konzulu je preporučen Rista Prendić (1803–1892), koji je važio za dobrog kurira-tatarina, jer je put između Beograda i Carigrada prevaljivao za šest dana. Englezi su ga plaćali deset dukata mesečno.

Prihodi Riste Prendića su rasli, pa je krajem četrdesetih godina 19. veka u Aleksincu sagradio veliku kuću sa konakom u kojem su odsedali engleski kuriri.

Govorio je turski, grčki i engleski, pa nije čudno što je njegov dom postao „engleska oaza na jugu Srbije”. Goste je čekao uvek dobar engleski ručak: pečena govedina, puding od šljiva, služen je šeri, a pilo se i originalno englesko pivo. U konaku je postojala i mala engleska biblioteka. Rista je svoje goste vodio u lov i u razgledanje okoline. Redovno je obaveštavao Miloša, kojem je bilo važno da Englezi nemaju nikakav kontakt sa njegovim protivnicima, o aktivnostima svojih engleskih gostiju.

Izvesni V. V. Smit 1842, dolazeći u Srbiju, zapisao je: „Samo što smo prošli pograničnu rampu, učinilo nam se da smo se našli u nekom novom podneblju. Svuda bujaju usevi, drumovi valjano popravljeni, prelazili smo preko mostova, što je svedočilo o marljivosti i udobnosti, što je posledica bezbednosnih mera koje je zaveo knez Miloš.” Rista Pendić je bio član kurirske službe engleske vlade do Krimskog rata 1855. godine.

Inače, Rista Pendić je 4. marta 1867. godine iz Carigrada doneo vest o predaji gradova Srbima. U njegovom konaku pored „diplomatskih kurira” odsedale su srpske ugledne ličnosti – knez Miloš, knez Mihailo i kralj Milan.

Prva apoteka u Aleksincu je 1871. godine otvorena na njegovom imanju.

Penzionisan je u dubokoj starosti 1882. godine. Njegov konak je srušen 1939. Danas je na tom mestu, preko puta Sabornog hrama Sv. Nikole u Aleksincu, osnovna škola „Ljupče Nikolić”.

Slobodan T. Petrović, Politika

Komentara: 0


# istorija Miloš Obrenović Znamenite ličnosti Rista Prendić Velika Britanija
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima