Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

DNK metodom otkriven bombaš "Srpske kafane"

rss

07.04.2012. Izvor: Blic

Zoran Stojković zvani Zoran Karatista (37) uhapšen je posle dve godine otkad je eksplodirala ručna bomba bačena u “Srpskoj kafani” u Aleksincu, zahvaljujući primenjenoj metodi DNK analize.

Analize DNK omogućavaju policiji da bude efikasnija u borbi protiv kriminalaca

U noći 19. februara 2010. u “Srpskoj kafani” u Aleksincu, u ulici Momčila Popovića broj 8, veselje je naglo prekinuto kad je napadač bacio ručnu bombu. Eksplodirala u praznoj prostoriji i niko nije ozbiljnije povređen, ali je pričinjena velika šteta.

Policija i tužilaštvo odmah su počeli potragu za tada N. N. izvršiocem. U kafani su forenzičari našli osigurač od ručne bombe “kašikare” i sa nje su kasnije izolovali uzorak za DNK analizu. Nakon dve godine prvo je sužen krug osumnjičenih i utvrđeno je da jedan od njih, Zoran Stojković, živi u Aleksincu u Ulici 7. jula, mada je fiktivno bio prijavljen u Nišu, u Šakorskoj ulici, gde ga je policija prvo tražila.

Nakon što je Stojković nađen, izolovan je njegov DNK i upoređen sa analiziranim uzorkom nađenim na osiguraču bombe u “Srpskoj kafani”. Potvrđena je podudarnost DNK, što je omogućilo Višem javnom tužilaštvu u Nišu da podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv Stojkovića, tereteći ga za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Stojković je prošle sedmice priveden istražnom sudiji Višeg suda u Nišu.

Uprkos činjenici da je DNK analizom utvrđeno da je držao osigurač bombe koja je bačena u “Srpskoj kafani” u Aleksincu, Stojković je, kako “Blic” saznaje, negirao krivično delo. Ipak, istražni sudija mu je odredio pritvor do 30 dana.

Za izazivanje opšte opasnosti predviđena je kazna je od šest meseci do pet godina kao i novčana kazna, dok je za bombu kazna od najmanje tri godine. Ako Stojkoviću bude dokazana krivica, on će morati i da nadoknadi štetu vlasniku “Srpske kafane”.

Arhiva i registar od januara 2013.

Novi krivični zakon je po prvi put svrstao DNK analizu kao dokaz, a profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić objašnjava za “Blic” da taj metod analize izuzetno pouzadno sredstvo za identifikaciju osumnjičenih.

- Zakonski je regulisana i forenzičarska registracija osumnjičenog. To podrazumeva uzimanje otisaka prstiju i dlana, kao i brisova delova tela. Uzima se i uzorak pljuvačke, koji može ići na DNK-a analizu, a u arhivi će se od januara 2013. godine za sve osuđene ostavljati lični opis i fotografija - navodi Ilić.

DNK ANALIZA

- Uzima se uzorak tkiva i bioloških tečnosti: krv, pljuvačka i semena tečnost
- U depozitu suda čuvaju se svi trgovi vezani za predmet, a sud može da ih poveri i policiji na čuvanje
- Tragovi sa predmeta uzimaju se najčešće brisom, štapićem natopljenim fiziološkim rastvorom

ODAKLE SE UZIMA

- Sa poroznih predmeta - tkanine i odeće
- Zida
- Drveta


Komentara: 2


# fotografija
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    mandrak 15.04.2012.
    Tehnologija bato

  • (+0) (-0)

    Dale 09.05.2012.
    A zasto je bacio bombu, jel zna neko?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima