Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

5 najčešćih snova koje sanjaju deca i njihovo značenje

rss

28.04.2017. Nataša

U toku procesa spavanja u našem mozgu se odvijaju dve osnovne faze – NON REM i REM faza. Ispitivanjima je potvrđeno da, kako ljudi, tako i sve životinje (izuzev delfina), imaju obe ove faze već na rođenju, ali da se sanja samo u toku REM faze spavanja (u bukvalnom prevodu - faza brzih pokreta očiju).

5 najčešćih snova koje sanjaju deca i njihovo značenje

To znači da i bebe sanjaju već od rođenja, ali dečiji psiholozi se slažu da deca nisu svesna ni činjenice da sanjaju, niti onoga što sanjaju, sve do uzrasta od 4.-5. godine života.

Druga bitna karakteristika koja je vezana za dečije snove, jeste ta da oni ne predstavljaju simbole i da nemaju skriveno ili preneseno značenje. Svako dete kroz svoje snove u stvari ispoljava upravo ono što želi, ono čega se plaši ili, ono što mu/joj je ispunilo dan.

Dakle, ako ste se ikada zapitali, evo odgovora na pitanje – šta deca najčešće sanjaju:

Mamu i tatu

Pošto najveći deo svog dana provode upravo sa roditeljima, kada dođu u uzrast u kome mogu da iskažu šta su sanjali, najveći broj mališana će potvrditi da su im u snovima bili mama i tata. Oni će u svojim snovima sanjati verne slike svojih roditelja, ili pak osoba sa kojima provode najveći deo svog vremena (bake i deke, vaspitačice u vrtiću, dadilje).

Slatkiše

Kako smo već naveli, dečiji snovi nemaju skrivenih značenja, niti su predstavljeni simbolima kakav je slučaj sa snovima kod odraslih. Tako će dete koje na javi želi lizalice, sladoled ili bombone, te iste slatke snove i da sanja. I, budite uvereni da, ukoliko je u uzrastu u kome može da se seti svojih snova, čim se probudi, tražiće neku od navedenih poslastica.

Igru

Psihofizički zdrava, i socijalno i emotivno adekvatno odgajana deca, najveći deo svog dana provode u bezbrižnim igrama i malim radostima, bilo sami, bilo sa svojim vršnjacima. Iz tog razloga, što se u tome sastoji „njihov dan“, te iste događaje i doživljaje mogu „preneti“ i u svoje snove. Ukoliko se pri tome dogodi da u snovima i govore, jer vode „bitku“ sa najboljim drugom oko neke omiljene igračke, nemojte se ni najmanje zabrinuti. Potvrđeno je da preko polovine dece govori dok spava, a ta pojava se stručno naziva – somnilogija. Takođe, deca vrlo često sanjaju i likove iz animiranih filmova, ili svoje omiljene igračke.

Čudovište iz ormara

Ako svojoj deci suviše često pričate da se ispod njihovog kreveta ili u ormaru kriju čudovišta ili babaroge koje će da ih kazne ili odnesu sa sobom ukoliko „ne pojedu sve iz tanjira“ ili ukoliko „nisu dobri kao druga deca“, očekujte da će vas vaši mališani buditi u toku noći, ili tražiti da im ostavite upaljeno svetlo pre odlaska na spavanje. U periodu rasta i razvoja osetljivog dečijeg mozga, treba biti veoma obazriv sa pričama o raznim strašnim mitološkim bićima koja im mogu naneti zlo, jer će deca sve te priče ponovo proživljavati u svojim snovima. To može dovesti do razvoja noćnih strahova i fobija (pavor nocturnus), pa dete ili neće smeti da zaspi, ili će se u sred noći buditi prestrašeno, ili će se umokravati u krevet u uzrastu u kom to više nije normalna pojava. 

Drugu decu ili kućne ljubimce

Ukoliko vaše dete ima najboljeg druga ili drugaricu iz vrtića, ili iz komšiluka, ili ste mu pak od rođenja usadili ljubav i nežnost prema nekom malom četvoronožnom prijatelju poput psa, sva svoja osećanja prema njima dete će veoma često da sa jave prenese i u snove. To jednostavno ukazuje na činjenicu da jedva čeka da dođe još jedan novi dan, jer ga sigurno čeka i novo druženje i neka nova zanimljiva igra sa njegovim najboljim drugarima.


# deca sanjati
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima