Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

3 oblika rada svojstvenih Montesori programu

rss

18.01.2016. pripremila Vesna Jovanović

Rad u montesori školicama /vrtićima organizuje se sa decom različite kalendarske dobi. Dete treba da stiče iskustva u onakvom okruženju kakav je i stvarni život oko njega, gde se susreće i sa starijima i sa mlađima od sebe, i sa ljudima sa različitim sposobnostima, interesovanjima, temperamenta, itd. U grupi takvog sastava mlađa deca uče od straije dece, osećaju se sigurnijim, zaštićenijim, starija deca uče ponavljanjem kada pokazuju nešto mlađoj deci, izgrađuje se osećaj odgovornosti, samopoštovanja, samopouzdanja. Starija deca pomažu pri prezentaciji materijala, pri prihvatanju pravila zajedničkog življenja.

Krug razgovora

Individualni rad sa materijalima – individualizovano učenje deteta sa Montesori materijalima započinje učenjem Montesori vežbi u Montesori ambijentu; dete samo bira materijal i vežbu pošto je razumeo ideju upotrebe predmeta; razvija sposobnost donošenja odluke koja je metodički razrađena posebnim koracima; kontrolom greške u Montesori materijalima dete ispravlja sebe u toku samog procesa učenja i uči da kontroliše samog sebe.

Krug razgovora – predstavlja oblik rada koji je svojstven većini novih i alternativnih programa. Organizuje se svaki dan, kada su već sva deca prisutna. Ima fukciju međusobnog upoznavanja, boljeg prihvatanja, stvaranju grupne klima, donošenja zajedničkih pravila i odluka, razvija poštovanje, strpljenje prema drugima.

Igra tišine – kultivisanje pokreta, ima za funkciju stvaranja unutrašnjeg mira, razvija pažnju, strpljenje, kordinaciu pokreta, eleganciju pokreta, svesnu kontrolu soptvenog tela i pokreta.


# vrtić rad montesori didaktički materijali montessori Krug razgovora igra tišine rad sa materijalima montesori materijali igra
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima