Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Успех алексиначког хора "Шуматовац"

rss

30.08.2013.

Мешовити хор ,,Шуматовац,, је освојио трећу награду на међународном фестивалу хорова у Охриду, који је одржан у периоду од 22.8 до 26.8. 2013. године.

Успех алексиначког хора

Да је реч о изузетно озбиљном међународном фестивалу говори податак да је учествовало 53 хорова из целе Европе, Турске, Пољске, Белгије, Чешке, Летоније, Естоније, Литваније, Мађарске, Румуније, Русије, Бугарске, и из земаља бивше СФРЈ. Било је 7 хорова из Србије, дечији хор из Лесковца "The Stars" - Звездице, освојио је прво место у својој категорији, а Женски хор СКЦ-а из Ниша је освојио друго место у својој категорији. Мр Милена Ињац је диригент мешовитог хора ,,Шуматовац,, који је трећу награду у такмичарском делу освојио изводећи 6 изузетно захтевних композиција: Capricciata a tre voci - Adriano Banchieri, Ninje otpušaješi - Aleksandar Archangelsky, VIII руковет- Стеван Ст. Мокрањац,Con al vito-Manuel Massoti Little, Kak paidu - arr.A.V. Sveshnikov, Македонско оро - Тодор Скаловски. Алексиначки хор је наступао 25.августа пре подне, и њихов наступ је био веома запажен. Добили су велике аплаузе после сваке композиције јер су били право освежење разноврсношћу програма који су извели.

Ексклузивно за сајт Алексинац нет , професор Милана Ненадовић нам преноси своје утиске, и једну занимљивост која је пратила освајање награде алексиначког хора:

,, Ми иначе нисмо знали да смо освојили награду, дан пре финала и додела награда јављено нам је да немамо никаквих обавеза и ми смо мислили да нисмо ништа освојили и расположење је баш пало. Међутим, сутрадан диригентица је присуствовала финалном концерту (када се додељује Grand Prix - који је иначе освојио хор из Пољске) и прво су се делиле захвалнице (онима који нису ништа освојили) и пошто нас ту није било диригентица се мало разочарала, после су делили специјалне награде - ни ту нас није било, и онда на опште изненађење добили смо трећу награду. Ми смо били пресрећни, плакали смо, грлили се... јер то је стварно историјски успех за наш хор, а и за нас саме јер је велиак потврда за наш рад и залагање. Са овом диригентицом радимо нешто више од годину дана, и за тако кратак период она је постигла овако нешто са нама.  А ми смо углавном сви аматери, само једна певачица има завршену академију а друга средњу музичку школи, и сви имамо нека своја занимања и обавезе, али стижемо да вежбамо два пута недељно по два сата. И хвала Богу исплатило се.,,

Хорски фестивал у Охриду је пратило велики број успешних људи из света хорске музике и након наступа алексиначког мешовитог хора многи од њих су били одушевљени наступом ,,Шуматовца,,  тако да су уследили и бројни позиви да алексиначки хор наступи на фестивалима у Грчкој и Литванији.

Главни донатор наступа алексиначког хора у Охриду је била Општина Алексинац, која је финансирала пут и смештај. Компанија Maxi-Co и Занатска радња "Тане" су такође донирали средства.


# Милана Ненадовић општина Шуматовац фестивал Алексинац.Нет Милена Ињац сајт
@aleksinacnet @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима