Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Алексинцу јединствена изложба афоризама на плакатима

rss

09.06.2013. Жикишон Блог

У Алексинцу је у суботу, 8. јуна одржан Други балкански фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха“, на којем су учествовали писци овог жанра из Србије, Македоније, Црне Горе, Румуније и Бугарске.

У Алексинцу јединствена изложба афоризама на плакатима

Први Фестивал одржан је прошле године у Нишу, а одлука покретача је да постане традиционалан и да се и убудуће организује у Алексинцу.

Отварајући Фестивал, којег су заједнички организовали Центар за културу и уметност из Алексинца и Секција сатиричара Удружења књижевника Србије, сатиричар Александар Чотрић је истакао да су се у Алексинцу, „који се налази на средокраћи између Београда, Скопља и Софије“, окупили аутори који представљају „Балканску лигу шампиона хумора и сатире, у којој су сви победници, а на највећем добитку је публика“.

Награда „Екселенција сатире“, најбољем страном сатиричару, коју додељују Удружење књижевника Србије и Фонд „Радоје Домановић“ уручена је у Јордану Попову из Софије, писцу и заменику главног уредника хумористичко-сатиричног недељника „Стршел“.

Захваљујући на признању, Јордан Попов је истакао да „хумор и сатира представљају део националне културе балканских народа и да је то вредност коју уносимо у Европску унију, и по чему ћемо бити особени и препознатљиви“.

Велика плакета Удружења књижевника Србије, „за посебан допринос балканском хумору и сатири“, припала је румунском писцу Валериуу Бутулескуу из града Петрошани, чије су књиге афоризама објављене у двадестак земаља света и који је приредио и превео на румунски језик Антологију српског афоризма.

 

Током трајања Фестивала, у библиотеци „Вук Караџић“ представљене су антологије и зборници присутних аутора, међу којима и „Антологија балканског афоризма“, Васила Толевског, приређена у Македонији; „Антологија српског хумора“, Ганча Савова и „Антологија светске сатиричне приче“, Јордана Попова, објављене у Бугарској“; „Антологија српског афоризма за децу – Раздељак“ и зборник афоризама о спорту „Дриблинг духа“ Александра Чотрића; „Зборник афоризама екс Југославије“, Славомира Васића и Ивана Матејевића и Антологија црногорског афоризма, Саве Мартиновића.

У холу Центра за културу и уметност отворена је изложба тридесетак плаката младог алексиначког уметничка Марка Миладиновића, чији су мотив афоризми балканских аутора и духовита, визуелна решења њихових порука. По речима афористичара из пет балканских земаља, ово је „прва изложба у свету афоризама на плакатима“, која ће моћи се погледа и наредних десет дана.

„Опкољени смо Европском унијом. Али Србин се не предаје.“ (Драгутин Минић Карло); „Хитна помоћ је закаснила академских петнаест минута.“ (Саво Мартиновић); „Основао сам своју странку. Зашто да поклањам свој глас другима?!“ (Витомир Теофиловић); „Даћемо ми вама демократију!“ (Александар Чотрић); „Рат је први почео.“ (Александар Баљак)… Ово су неки од афоризама који су Миладиновићу послужили као инспирација за занимљива ликовна и графичка решења.

 

На централној вечери хумора и сатире у великој сали градског Дома културе, учествовали су Александар Баљак, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Слободан Симић из Београда, Срђан Динчић из Сремске Митровице, Ивко Михајловић из Крушевца, Иван Матејевић и Славомир Васић из Алексинца, Саво Мартиновић из Црне Горе, Ганчо Савов, Михаил Вешим и Јордан Попов из Бугарске, Васил Толевски из Македоније и Валериу Бутулеску из Румуније. Они су говорили своје афоризме, приче, или, попут Динчића, представили делове из стенд ап комедија.

Да се програм изузетно допао бројној алексиначкој публици, потврђују и речи књижевнице Слободанке Живковић, која је била међу присутнима:

„Вечерас смо се сами себи више допадали, јер се у Алексинцу поново родио смех, добре жеље и лепе намере, захваљујући нашим драгим гостима, учесницима Балканског фестивала хумора и сатире ‘Јужњачка утеха’“.


# Центар за културу и уметност Славомир Васић фестивал изложба Драгутин Минић Карло Александар Баљак Бојан Љубеновић Александар Чотрић Јужњачка утеха Иван Матејевић хитна помоћ Вук Караџић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима