Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Центар за културу и уметност објавио књигу песама Братислава Милановића

rss

09.10.2017. Д. Б, Новости

Представљена нова песничка књига Братислава Р. Милановића "Одрон светлости". Певања о неуралгичним тачкама планетарне геополитичке стихије

Центар за културу и уметност објавио књигу песама Братислава Милановића

Аутор десетак веома запажених и вишеструко награђиваних песничких књига Братислав Р. Милановић (1950) огласио се новом збирком стихова "Одрон светлости", коју су објавили СКЗ и Центар за културу и уметност Алексинца.

- Исходиште тематских садржаја ове књиге наћи ће се првенствено у песми "Мансарда", која је не само поетска слика песничке радионице и путоказ стваралачких интересовања, него и отисак (ауто)поетичке свести. Поетска слика мансарде представља у ствари живи унутрашњи мозаик, широке књижевне културе овог суверено осведоченог песника и генеративно средиште његових узлета ка историјским, митолошким, духовно-физолофским темама, осмотреним махом са становишта њиховог сазнајног или вредносног статуса у савременом дехуманизованом и демонизованом свету - рекао је Марко Паовица на представљању књиге у Задрузи.

Иако су у збирци тематизовани неки кључни старозаветни мотиви и опевано неколико грчких митолошких ликова, песник се, додао је Паовица, оглашава из самог срца данашњице, певајући о неуралгичним тачкама планетарне геополитичке стихије, о националним поломима и неопозивој индивидуалној пролазности. Изокренутост мита у нашем постмодерном времену песник доживљава као негацију самог живота.

Директорка Центра за културу Маја Радоман Цветићанин нагласила је Милановићеву приврженост родном Алексинцу, а Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ, рекао је да се као необични аутентични песник Милановић представио већ у својој првој књизи "Јелен у прозору" (1975).

ЗАШТИТА КЊИЖЕВНОСТИ

Аутор Братислав Милановић је подсетио на речи које му је својевремено упутила једна италијанска песникиња: "Водите рачуна о томе да вам се књижевност не комерцијализује, јер ћете је изгубити." И прокоментарисао: "Изгледа да томе овде није имао ко да се супротстави."


# Центар за културу и уметност Братислав Милановић поезија Маја Радоман Цветићанин
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима