Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Снажним духом за православље

rss

31.08.2016. Саша Марковић Гидра

У царском граду Крушевцу, уз благослов Српске православне цркве, јуче је свечано отворен други по реду међународни фестивал православног филма под називом „Снажним духом“.

Снажним духом за православље

Фестивал у некадашњој српској престоници отворио је Епископ крушевачки Давид који је уједно пожелео добродошлицу свим уваженим гостима. 

Поред представника амбасада Русије и Белорусије и других виђенијих гостију, свечану позивницу добили су и чланови друштва Српско – Руског пријатељства „ Рајевски – Вронски“ из Алексинца. На свечаној церемонији наступили су и познати уметници, попут виртуоза на хармоници Бојана Петковића и руске певачице Олге Масаке, који су добро познатим темама (Химна светом Сави, Видовдан, Лађа француска и Ђурђевдан) одушевили све присутне и својим наступом направили промоцију вредности православља.

Посетиоцима у препуној сали крушевачког позоришта се потом представио жири фестивала, предвођен Братиславом Петковићем председником жирија за игране филмове и Галином Адамовић за документарна остварења.

Након симболичног свечаног отварања сви присутни су имали част да погледају играни филм „Први светски рат“, Руског режисера Игора Уголњикова. По завршетку премијерног филма у холу позоришта била је приређена изложба слика Паве Риженка, једног од најталентованијих руских сликара када су у питању панораме руске историје.

Све у свему, било је ово лепо искуство за чланове алексиначког клуба Рајевски – Вронски“ и уједно права коцкица у мозаику који даје допринос уједињену свих православних душа, где год расутих...

Искрено се надам да би и у нашем граду могло нешто овако слично ускоро да се догоди и донесе међу нама духовну топлину и и лепоту православља.


# Крушевац први светски рат фестивал изложба Православље Клуб Српско Руског пријатељства
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима