Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Рубиште" шабачког позоришта

rss

27.11.2017. Ана Стојковић

Знамо или не знамо да постоји много “Рупишта’’ у Србији? Али, не желимо да их видимо. Или их видимо тек ако заузму неко црнохронично место у новинама. Или освану на позоришној сцени. Као и ово Рубиште, под идентичним насловом.

"Рубиште" шабачког позоришта

До самог краја, редитељ, Кокан Младеновић, познатим бунтовно, закуцан сам за столицу док се не заврши, представом, оставља без текста.

Али уз много питања. А где је ово? Каква бруталност! Да ли ја у оваквој земљи живим? Да ли је ово могуће?

У разговору са текстописцем који је на основу новинског чланка написао позоришну драму, о мајци која је отишла на њиву са дететом а без њега се вратила. Која није знала шта се са дететом десило а позоришна истрага учинила да се драма заврши на алтернатвни начин.

Да ли сте питали надлежне институције у вези овог истинитог догађаја, како би написали драму Рубиште?

На основу живљења у том крају и искуства које сам стекао, као и на основу серије чланака у новинама. Написао сам, као драматург – објашњавао је текстописац Нинослав Ђорђевић.

Очигледно је да тамо и специјана полиција не би преживела. А ја се питам коме ми плаћамо све дажбине ако се они не питају? Питам се зарад кога и чега постоје?

Влашка магија јача ли је и од специјане полиције? Једино можда свемирска помаже. Или егзоциста у крајњем случају да се позове? Помогао Вам Бог док гледате “Рупиште”.

Док у укуњене речи пркосим сваким гласом, подигнутим против клетве кулминација језичка и топоним превазишла. Те клетве, не наклеле се, да Бог да.
Погледајте “Рупиште”. Оставиће Вас отворних уста. Биће Вам непријатно. Незгодно од истине у коју не желите да знате нити у њу залазите. А налази се можда на само пар километара од Вас, а можда и ближе.

Шабачко позориште
РУБИШТЕ
Текст Нинослав Ђорђевић
Режија Кокан Младеновић
Сценограф Весна Поповић
Композитор Ирена Поповић

 


# Центар за културу и уметност позориште Фестивал првоизведених представа Кокан Младеновић Шабачко позориште Кристина Пајкић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима