Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција књиге о Вронском у Житковцу

rss

27.05.2018.

У цркви Светог архангела Гаврила одржана је промоција, на дан Св. Ћирила и Методија, тек изашле књиге др проф. Будимира Поточан о Вронском, а у организацији градске библиотеке Алексинац и Удружења стваралаца у култури "Завичај" Житковац.

Промоција књиге о Вронском у Житковцу

Промоцији књиге. поред аутора књиге о Вронском, присуствовало је још четири доктора наука, неколико књижевника и академика. Промоцију је увеличао црквени хор, који је извео неколико духовних песама, а репродукована је химна "Пуковник Рајевски" у извођењу Радета Ђурђевића, аутора Драгише Марковића.

У току промоције истакнуте су многе појединости о погибији Николаја Николајевича Рајевског у Горњем Адровцу, урушавању тог духовног и историјског места, крађи иконостаса, убиству попа Божидара Димитрјевића, као и одвођењу руских представника у другу цркву, пошто је ова била похарана.

Скупу су присуствовали и потомци исељеника из Царске Русије који живе у Житковцу. Присутни су се интересовали за многа питања, а проф. др Поточан заложио се да се укључи општина Алексинац и оживи српска Верона, како је он навео, у чему треба да буде укључена цела заједница, јер је то јединствено место са великим спомеником љубави, а и он ће у томе помоћи и говориће на промоцијама томе у прилог.


Текст и фото: Божа Марковић


# Вронски општина Житковац Вук Караџић библиотека Будимир Поточан Црква Архангела Гаврила Удржење Завичај
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима