Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Преко 60 аутора са Балкана и Европе на овогодишњим Данима сатире у Житковцу

rss

07.09.2020. Миодраг Тасић

5. септембра 2020. године у просторијама Месне заједнице Житковац одржана је манифестација Дани сатире – Павле Тончић. Овај културни догађај у малој алексиначкој варошици настао је поводом расписаног конкурса за најбољи афоризам, који су почетком 2019. године заједнички покренули Удружење стваралаца у култури „УСУК Завичај“ из Житковца и породица рано преминулог успешног афористичара Павла Тончића, такође из Житковца.

Фото: Стефан Живковић / Радио Алексинац

Првобитно је било планирано да се Дани сатире одрже 25. маја, али су због пандемије Ковида 19 одложени за септембар. И поред скромних материјалних средстава којима располаже Удружење, опструкције локалне месне заједнице, великим ентузијазмом чланова удружења, личним доприносом и подршком породице Павла Тончића Житковац је добио културни догађај од републичког значаја и самим тим се уврстио на културној мапи Србије.

На конкурс се одазвао 61 аутор из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Хрватске и један сатиричар с боравиштем у Белгији. Трочлани жири које је поставило удружење „Завичај“ у изузетно квалитетној конкуренцији за победничка је прогласио афоризам Игора Дамњановића из Београда који гласи: „Председник или премијер? Исти ђаво!“ Другу награду однео је Нинус Несторовић из Новог Сада афоризмом: „Да морам  данас поново да изаберем занимање, пре бих био вођа банде, него професор факултета. Не због пара, него због угледа!“ Трећу награду равноправно деле Миливоје Јозић из Београда: „Живим од писања. Потписујем чекове без покрића!“, Милорад Ћосић, такође из Београда: „Нама је прошло и будуће време!“ и Зоран М. Јовановић из Лесковца: „Дигни глас, народе! Ако ти се још увек диже.

Посебне похвале добиле су Ивана Срећковић и Марија Гојков из Београда, као и Слободан Мартиновић из Лазаревца. Породица Павла Тончића доделила је самостално награду за најбољи афоризам Љубомиру Илићу из Мале Крсне који гласи: „У нашој трагедији главну улогу игра комедијаш!

У веома пријатној атмосфери шездесетак присутних уживало је у сатиричним исказима гостију из Београда, Ниша, Лесковца, Мале Крсне, Лазаревца, Врњачке Бање и афористичара из Житковца. Сваки учесник конкурса добио је зборник са свим пристиглим афоризмима на конкурс и плакету, а награђени уз књиге, новчане награде и две уметничке слике, поклон локалних уметника Зорана Живовића из Житковца и Др Душана Остојића из Алексинца. Публика је посебно била одушевљена надахнутим наступом и сатиричним бравурама Љубомира Илића. Организатор је дружење додатно увеличао богатом трпезом за све присутне Данима сатире.


# Миодраг Тасић Житковац Дани сатире
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима