Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Представа Фине мртве д(ј)евојке отворила овогодишњи ПИП

rss

23.11.2021. Алексинац.нет

Представа Београдског драмског позоришта Фине мртве д(ј)евојке отворила је овогодишњи Фестивал првоизведених представа, популарни ПИП.

Представа Фине мртве д(ј)евојке отворила овогодишњи ПИП

Фине мртве д(ј)евојке као представа покушава да постави питање, шта је нормално, да ли је то љубав између две особе истог пола или друштво које на њих гледа као ненормалне? Хомофобија, шовинизам, примитивизам су само неки аспекти друштва које нас окружује а чије понашање је заправо тема ове представе. Радња је смештена у Загреб, али се веома лако може поистоветити и са Алексинцем или са било којим градом на Балкану. 

Ђачки одбор алексиначке гимназије ће сваке вечери, традиционлано, бирати глумца или глумицу вечери током свих фестивалских дана, а прва којој је припала та част је главна глумица Ива Илинчић.

Алексиначка публика је поново показала да воли и препознаје добро позориште када је на крају представе дугим аплаузом наградила ансамбл Београдског драмског позоришта.

Пре почетка представе подсетили смо се да је ово девети Фестивал првоизведених представа, а заправо је требао да буде десети јер је претходне године морао да буде отказан. Такође минутом ћутања одата је пошта Грујици Вељковићу и Драгану Гојковићу који више нису са нама а током година су били неизоставни део ПИП-а.

Другог дана Фестивала, по тексту Александра Тишме, у режији Бориса Љешевића гледаћемо представу „Употреба човека” у копродукцији Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Centra из Срајева. У представи играју: Емина Елор, Драгиња Вогањац, Југослав Крајнов, Душан Вукашиновић, Огњен Никола Радуловић, Аљоша Ђидић и Огњен Петковић.

У 18.00 сати, у сали Дома Омладине одржаће се пројекција документарног филма „Глумчина” о Зорану Радмиловићу. Филм је рађен у продукцији „Сити групе” из Ниша, а копродуцент је Народно позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић”. Сарадник на сценарију је Милан Цаци Михаиловић, а редитељ филма је Владимир Ристић.

У филму учествују: Милан Цаци Михаиловић, Селена Вицковић, Душан Ковачевић, Мира Бањац, Владимир Ђуричић, Братислав Ђорђевић, Сека Саблић, Милош Вешовић, Здравко Шотра, Горан Марковић, Светлана Бојковић, Аљоша Вучковић, Горан Султановић, Новица Никић, Милица Краљ и Љуба Милуновић.

У 19.10 сати, такође у сали Дома Омладине биће промоција књиге Чаробњак Радмиловић, са гостом Миланом Цације Михаиловићем који је и аутор.

Микица Станковић

 


# Центар за културу и уметност позориште фестивал Фестивал првоизведених представа Душан Ковачевић Београдско драмско позориште
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима