Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Певница" и "Константин" певају у част Јовице Гавриловића

rss

21.09.2018.

У понедељак, 24. септембра, од 20 часова, у великој сали алексиначког Дома културе биће одржан заједнички концерт хорова ''Певница'' и ''Константин'', под називом ''Вече Јоциних мелодија''. 

"Певница" и "Константин" певају у част Јовице Гавриловића

На овом концерту чуће се композиције Јовице Гавриловића, познатог алексиначког аранжера, композитора и музичког педагога који је оставио неизбрисив траг на музичкој мапи Алексинца. 

Рад Јовице Гавриловића високо је вреднован и често је награђиван. Добитник је многобројних награда на конкурсу Радио Београда за нова музичка дела, пуно награда понео је из Ниша, један је од добитника Октобарске награде Скупштине општине Алексинац, Удружења композитора Србије за дечију музику и још много њих. Објавио је две збирке под називом ''Моја Хармоника'', три свеске ''Моја Хармоника'' и 16 ''Минијатура за клавир''.

Највећи број награда и признања стечена су на простору бивше Југославије у времену када је конкуренција била огромна, а цензура на високом уметничком нивоу.  Љубав према музичкој уметности делио је и са децом, а многи његови аранжмани и драмски комади посвећени су управо њима. Мали је број оних који нису чули за оркестар Ведри звуци, који је био састављен од инструмената Орфовог инструментаријума. Осим у Србији, Ведри звуци су наступали и у Словенији, Хрватској и Македонији. Од значајнијих концерата памти се наступ у популарној дечијој емисији Магнет, давне 1974. године. 

Јовица ГавриловићПоред ''Певнице'', на догађају под називом ''Вече Јоциних мелодија'' алексиначкој публици ће се представити и вокални састав ''Константин'' из Ниша са осам композиција. Три композиције, у аранжману Јовице Гавриловића, заједнички ће извести оба хора. То ће бити ''Русе косе'', ''Оро се вије'' и ''Ово је Србија''. 

Хор ''Певница'' предводиће др Марина Гавриловић, кћерка Јовице Гавриловића, а вокални састав ''Константин'' Милош Гавриловић коме је Јоца био рођени стриц. Према речима др Марине Гавриловић, понедељак је резервисан за музичку уметност, музички квалитет али и емоције.

''Неће ми бити лако да диригујем на наступу хорова који песмом славе сећање на мог оца, који, нажалост, више није са нама, поготову због тога што ћу бити окренута ка видео-биму на коме ћемо приказивати секвенце из његовог живота. Али, сматрам да је једно вече посвећено његовом несебичном давању кроз музику и његовом раду уопште, минимум који је од нас заслужио, и овакво вече му, једноставно, дугујемо.''

Иначе, реч је о догађају који затвара Дане алексиначке културе 2018. који су почели 17. септембра.


# музика хор Марина Гавриловић Јовица Гавриловић Певница хор Константин хор
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима